Friday, December 6, 2013

Kek owh kek..

As-salam..

Minggu ni, saya buat experiment membuat cheese cake..actually dah penah buat dan jual pada 3 tahun yang lalu..tapi dah lama stop..masa tu, permintaan untuk Moist Chocolate Cake lebih mendapat sambutan compare to Cheese Cake..

Bukan mudah untuk buat kek sebenarnya..tambah2 cheese cake sebab kalau tersalah teknik, cheese tidak akan naik gebus dan bantat..dah la kos bahan2 nyer pun bole tahan jugak..kalau tak menjadi, macamana nak jual kat orang kan..alih2 jadi rezeki sendiri..takpe la, nak buat macamana kan..tu la adat berniaga..ada untung, ada rugi..at least bisnes jual kek ni kalu rugi tu, takde la sampai ribu riban kan..so, leh digagahkan lagi..hihi..

Teknik membuat dan menyediakan sesuatu kek jugak perlu ada..kalau tak, kek tak naik, kek retak, kek keras, kek bantat, kek hangit dan macam2 lagi..bagi pembuat or penjual kek, kadang kala kami terpaksa buat beberapa experiment untuk mendapatkan keluaran yang baik..kadang2 refer pada resipi je tak cukup..perlu ada skill2 tertentu dalam diri..baru lah kek tu menjadi..

Oven jugak memainkan peranan.daya kepanasan sesebuah oven berbeza..kadang2 disebabkan size oven..kadang2 disebabkan dah uzur dan haba nyer dah tak kuat kalau nak di compare dengan oven baru..so, kita perlu memahami oven kita dulu..baru la OK..insyaAllah..hihi..

K..itu jer update dari saya untuk entry kali ni..terima lah produk terbaru dari 4sis Bakery..hihi..




2 comments: