Tuesday, April 11, 2017

Fit Lady Week1

Assalamualaikum...

Saje nak sembang pasal program Fit Lady week1..ari Sabtu bru2 ni kiranya 1st day utk program ni..tp buat di sebelah ptg..3.30-6.30..dan pada hari tersebutlah kita akn buat weight in..actually bg sya, kalu kita nak timbang berat, timing yg plg sesuai adalah seawal pagi..di mana perut kita masih kosong..kalu dah petang mcm tu, confirm2 la dah berat sbb kita dah makan bfast, lunch, minum air..dan semestinya menu yg kita makan tu tak sama dengan minggu2 or ari2 seterusnya..btl x? Tp xpela.nk ckp pn sya xberani..lg pun aritu byk sekolah bt sukan..so peserta program ni ada yg terdiri drp cikgu2 malah guru besar pun ada..

Okla, disebabkan timbang di waktu petang mcm tu, dah confirm2 la beratkan..berat saya naik 2.4kg dr last jk1m8...hahaa..half dr total lost..tp kalu nak ikutkan, kalu timbang di waktu pgi, sya rasa actually sya gain 2kg je kot.. :D

Susah sebenarnya nak diet kt Penang ni berbanding duduk kt KL ngn hubby..sbb hubby of cos akan support wife dia ni kan..kt sini ddk ngn adik..pastu kadang kuar ngn dia msa weken xkan dorg kena ikut menu sya..sya dh ckp xpyh ikut..makan je apa dorg nak mkn..nnti pandai2 la saya..tp at last sya kecundang jua..uhuk2..tp bila masuk weekdays ni sya try la back to track..just do my own healthy meal..simple but yummeh..hehe..tapi now i tgh period..so tiba2 je mcm nakkk sgt mkn coklat..tiba2 je nakkk sgt mkn kek..i cant control..nanti stress..so terpaksa mkn jgk..xpe2..sabar2..stress2 kang nnti berat ssh nk trn plak..so kita relax2 je k..dont push too much on urself..betol x?? :D

So isnin lepas sya buat ikan tenggiri grill..dgn sayur brocolli, carrot, telur & ubi kentang sbb sya x amik nasik..arini plak sya buat sup ayam..tp lupa plak nak snap gmbr sup ayam tu..xpelah..haha..

Esok plak dah ada menu dlm kepala..xpe..nnti sya ngomel2 lg kt sini..memandangkan sya pun boring gak dok kt Penang ni jauh dr suami..sambil2 layan mata ni sblm tdo, bleh gak taip2 merapu kt blog yg dah bersawang ni..hehe..minggu pertama Fit Lady ni sya mcm kecundang je..tp try la to be good as i can..semalam ada bt workout spt yg disarankan oleh coach..arini xsempat sbb bz baking..kepala smpi pening2 dah ni..so mlm ni rest awl sket..sbb esk seawal pgi dah nk bgn buat puff lak..ada kwn order nak dtg pickup kul 8pg..hehe..alhamdulillah..1st order setakat ni..kalu ada yg nak brownies tu sya tolak ke adik sya..yg lain3 tu sya yg akan baked..hehe..rezeki dikongsi bersama la..bru best sket..alang2 sya pn kt sini pinjam oven adik sya tu..so kena la phm2 sndiri kan.. :'D

K..see ya guys..muahh..xoxo..

Monday, April 3, 2017

Program Fit Lady 1.0

Assalamualaikum..

Selamat malam..dah sebulan tamat program jk1m8..dan dlm tempoh tu la sya lupa diri..tak diet langsung..ada la sesekali rasa nak sedar diri tp kecundang jua..huaaa...

Jumaat ni after suami sya hbs keja, kmi akn berangkat blk ke Penang..sbb keesokan harinya iaitu 8april, sya akan join lg 1 program Fit Lady 1.0 under coach Kak Iylia Jamil..memang septtnya sya plan nk join jk1m8 bru2 ni under dia..tp memandangkan ada byk problem yg nk di settlekan, mcm kereta kancil sya tu ada rosak sket..tayar pun dah botak, oven yg bersaiz kecik yg bleh dibawak travel pn nk kena beli, sbb kt sini sya pkai oven industrial..xdpt la nk usung ke sna ke mari..so mmg byk lah halangannya yg membuatkan terpaksa sya join je program tu kat sini under coach Ira..so sepanjang program tu selama 6minggu, sya berjaya menurunkan berat sebanyak 4.8kg..dan menjuarai kawasan ni..alhamdulillah..tp juara utk kawasan under coach Kak Iylia ni turun sebanyak 12kg dlm tempoh 6minggu tu..dasyat x?? Dasyat kan..so sbb tu la sya nk try jgk ddk under coach Iylia n nak pelajari plak tips2 dan ilmu2 dr dia..mna tau semangat sket ke lps tamat program under beliau..hehe..

Nanti program Fit Lady ni akan tamat pda 14May dah seminggu selepas tu kita umat Islam semua akan menunaikan ibadah puasa..haa..seronok2..tak sempat sya nak berjimba2 langgar diet, tup2 kita puasa lak..mna la tahu kn, raya ni leh pkai kebaya ke..kan kan..hehe..utk pengetahuan semua, sepnjang hidup sya ni mmg sya xpenah lg pkai bju kebaya..kebarung ada la..hihi..we will see k.. ;)

Bayaran utk program ni sma jgk mcm jk1m..rm270..tp actually jk1m tu rm300..cuma aritu dpt rm270 utk 10 peserta terawal je..last2 for me to spend money to any diet program..haha..xnak dh lps ni..so sbb tu plannya nk pulun btl2..mana tau leh trn 10kg ke dlm msa 5minggu ni..so xde la berat sgt sya nk kejar aim sya utk dptkan blk brt msa kwen dlu..yeayy..hehe..hrp lps tu leh usaha sndiri utk maintain or utk trn kn lg berat smpi sya leh pkai semula jeans Levis zaman degree dlu..insyaAllah...hehe..

k lah kawan2..sya stop kt sini dlu..lain kali sya borak2 lg ek..see ya!!


Monday, February 27, 2017

LHDN ooo LHDN..kusut oii..

Assalamualaikum..

Lama dah xmenulis..tetiba malam ni rasa mcm nak menulis plak..bulan 1 lepas sya dah g register ssm utk bisnes bakery kecil2lan sya ni..tp dr situ bermula la lhdn dh leh detect sya..sepupu sya ckp sbb ssm dgn lhdn mmg ada link..ok xpelah..what so ever..cuma nyer sya dh kena start simpan elok2 segala resit2 pembelian yg berkaitan dgn baking sya ni la..masalahnya sekarang, phm2 je la ink kt resit tu tahan brapa lama..ye dak?? Plg2 3bln cnfirm makin pudar..so sepupu sya tu ckp xpe..snap picture resit2 tu then transfer masuk dlm laptop as proof..adoii..pening kepala den..renyah tau x renyah..sya dh la dgn laptop xdak..hp 1 1 ni je la ada pn..haihh..haru btui..dh tu kena bt akaun ringkas flow duit untung rugi modal tu..ok fine..yg tu ok lg..tp still kena ada effort kt situ jgk lah kan..as u all know, baking ni mmg memenatkan..lps sukat2 bahan, kena adun..bakar..then deco..pastu basuh segala perkakas yg dah digunakan..kalu pakai buttercream lg la seksa nak menyental tu..dah tu anak kecik lg..sat2 nk nyusu..kita plak nk kena masak lg..ni dh tmbh 1 keja lg nk kena bt akaun bagai..simpan resit segala tok nenek..huaaaa.... T_T nangisss...nyesal pn ada g register ssm tu..tp ni kes nak kembangkan sket la bisnes ni..kembang2 kn pn xde la smpi rsa nak amik pekerja bagai..mmg kudrat 4kerat ni ja la yg nak bertungkus lumus pn..hmm...

Td siang dh kumpul2kan resit bulan 1 & 2..so nnti nak kena snap photo plak..bg kt husbnd or adk kot suh transfer masuk laptop dorg n buat 1 folder jap supaya senang nak cari nnti..akaun xbuat lg..pening2..ceq pening oii..

Buntu la..xtau nak luah mcmana..rsa mcm stress sgt..plg2 sya akn bca doa Nabi Yunus utk melegakan sket hati ni..k lah..cukup lah sya bebel pasal kes lhdn & seangkatan dgn nya..sya harap sya dpt hndle dgn baik nnti..aminn..doa2kan la ya..