Thursday, December 27, 2012

JaLaN2 HuJunG TaHuN

As-salam..

Seronok dapat cuti2 jalan2 KL last weekend..rasa macam kejap sangat masa yang ada..tak puas rasa..banyak benda yang tak sempat nak buat..macam, tengok wayang, nak gi potong rambut, nak gi umah Lin..haishh..takpe lah, nak buat camne kan..huhu..

Jumaat lepas kami gerak dalam kul 9..tapi singgah makan dulu, then isi minyak semua..so, dalam kul 10.30 jugak la baru gerak kuar pulau..sampai umah kakak dalam kul 3 pagi..alhamdulillah.. ^_^ Allah melindungi perjalanan kami sepanjang malam yang sepi tu..sian Hazrul kena drive sorang2..kami semua tidoq kroh2.. :p

Keesokan nyer, kami bangun lewat sket dan kuar nak cari breakfast kat kawasan berhampiran umah, tapi tak beshh..so, at last decide suh kakak buat bihun goreng..nyummehh..hehhe..pandai kakak masak..hee..pastu kalu ikut plan, Wa, Bangcik semua nak mai umah kakak..nak bagi kek yang saya order kat Kakcik..tapi dorang sesat jalan..at last, saya dan Zaidi terpaksa kuar gi cari dorang..hehe..ini la dia, Italian Rainbow Cake sempena Bufday saya..but in advance la kan..hhehe..


Kek ni Kakcik jual dengan harga RM100..sebab selalunya inhouse bakery ni akan menggunakan bahan2 yang berkualiti..tak macam kat kedai..dan, agak renyah jugak nak menghasilkan kek yang berlayer warna warni ni..hehhe..selalu kami ni semua suka kek coklat jer kan..so kali ni kami tukar selera sket..makan rainbow kek plak..hehe..lepas dah makan kek, makan bihun semua, kami pun siap2 nak kuar..

Ari tu, plan kami nak ke Jalan TAR dan Sogo..ingatkan lepas tu nak naik tren gi KLCC..tengok2 semua kepenatan..tu pun kami gerak balik dah malam..9 lebih kalu tak salah..ngee..seronok shopping..sampai tak ingat nak balik..hahhaa..

Esok nyer plak, saya dan Zaidi bangun awal..plan nak singgah Stadium S.Alam punya pasar pagi..tapi tup2 terlewat sampai sana..panas terik tengahari dah terasa..so, takde nyer nak pusing lelama..beli2 apa yang tringin, lepas tu chow..sebenarnya, ari tu ada TT Gino 2012..plan dorang nak ke Bagan Lalang..saya punya la excited nak konvoi reramai ke sana..tengok2 tak jadi..dok pusing2 dalam Putrajaya ja.. :(
Mana syiok..kan?? huhuu..takpe lah, hope lepas ni kalu dorang ada buat plan, harap2 menjadi lah..huhuu..



Isnin tu, kakak dan Zaidi keje..so, tinggal lah kami2 ni jer..so, kami pi jalan2 sendiri kat Curve & IKEA..hehe..1st time tolong tunjukkan arah jalan kat orang..selalunya dok sebelah Zaidi & lepak jer..nasib baik ingat jalan..kekeke..takde apa pun yang kami buat kat sana..tangkap2 gambar kenangan, pastu pi makan meatball IKEA, then balik umah..sebab nak bagi Hazrul rest sebelum nak drive lagi malam tu..malam tu, dalam kul 11, kami gerak balik Penang..jap jer..huhuu.. :(

Friday, December 21, 2012

JoM CuTi.. ^_^

As-salam...

Hai..salam Jumaat everybody.. ^_^ Wah..finally, tiba juga ari yang dinanti2kan..yeah2x..malam ni nak gerak ke KL..holiday mode dah datang..kuang3x... =D

Jap lagi time lunch nak pergi Qbay ngan Syira..nak singgah Tib Bits nak beli jajan2 sket..owh, akhirnya saya tak buat jugak Puding Caramel untuk kakak..huhu..semangat gi beli bahan2 semalam..tapi at the end, hampeh..malas giler saya sekarang..tak macam zaman anak dara dulu..uishh..ayat..tak tahan.. :p

Semalam ada benda yang berlaku jugak..semoga kawan2 saya tabah hadapinya..huhu..dorang pun macam tenang jer trima segalanya..dah takde rasa dah dorang kata..huhu..saya plak, tengah pikir2 apa la yang bakal saya hadapi nanti..haihh..risau ni risau..alhamdulillah rezeki masih ada..tapi taktau sejauh mana leh bertahan..huhu..apa2 pun, saya redha..kalu terjadi sebaliknya, maybe saya akan duduk kat KL..ngan Zaidi..huhuu..tak jadi lah saya beli kereta baru macam ni..risau2..takut apa2 jadi kat saya, jenuh..macamana nak bayar kereta semua..huhuu..dalam ekonomi yang tak menentu ni, macam2 leh jadi..pakai lah lagi si kancil saya tu selagi boleh..huhuu..itu yang sebaik2nya..melainkan saya dah nampak kerjaya yang kukuh..kalu bleh beli kereta cash, lagi seronok..kekkee..mudah2han..kalu rezeki datang tanpa di dugakan..hehe..amin..amin..

K lah kawan2..semoga masing2 enjoy your holidays k...see ya!!

Thursday, December 20, 2012

KhAmIs DaH...

As-salam..

Ari ni dah Khamis..hurmm, berat tak turun2 lagi dan esok saya dah nak pergi KL..Ahad ni plak nak pergi TT Gino kat Putrajaya..habis laa..malu saya..mok2 camni..nak jumpa kawan2 Zaidi plak..huhu..saya suruh Zaidi tanya, dorang semua bawak partner tak..then Zaidi cakap ramai yang nak bawak..so, suruh dia tanya Iqbal kawan dia..Iqbal bawak tak wife dia..kalu dia tak bawak, saya pun macam malas nak gi..skali Iqbal cakap ok2 dia akan suruh wife dia ikut demi saya..keh3x..bole la..janji ada kawan.. ^_^

Cepat la esok..tak sabar nak cuti2..tapi tak de plan ke mana pun..just gi KL..jalan2, shopping2, makan2, macam tu jer..janji saya dapat jumpa husband sudah..dah lama tak jumpa ni..dah 3minggu..adehh..lama nyer..patut la tak keruan jer saya..pikir macam2..selalu macam tu..kalu lama tak jumpa, memang ragam saya macam ni la..paling lama bagi saya, cuma selang 1 hujung minggu jer..lepas tu, memang kena jumpa..

Kerja saya kat sini dah tak berapa nak ada..tak macam kawan2 saya yang lain yang trima nasib macam saya tu..semua masih busy ngan tugasan2 di saat2 akhir..kesian diaorang..huhu..semoga Allah permudahkan segalanya..amin..amin..

Nak buat tak ole2 untuk kakak esok? macam nak buat jer..kalu nak buat, malam ni kena masuk dapur..tapi rasa macam malas jer..huhuu..buat puding karemal ok la..sebab senang and kejap jer..ehhehe..balik nanti nak singgah Tesco beli bahan2.. ^_^

Wednesday, December 19, 2012

KoTaKaN JaNji?? @ MeNiPu??

As-salam..

Hurmm...minggu ni banyak benda yang terjadi pada diri saya..dan jugak, bila saya pikir2 kan, semuanya membawa hikmah yang tersendiri..syukur alhamdulillah kerana saya dapat merasakan yang Allah sentiasa bersama saya..malu nyer saya pada Allah kerana masih banyak dosa2 yang saya lakukan sepanjang hidup ni tapi Allah masih membantu..huhu...syukur ku ini tak terungkap dengan kata2.. :')

Sukar saya nak kota kan janji seseorang jika ada seseorang menanyakan tentang itu pada saya...dah jadi macam perlukah aku pegang pada janji or perlukah aku menipu untuk menegakkan janji tersebut..?? saya selalu tewas ngan keadaan ni..saya boleh kotakan janji tapi dengan hanya mendiamkan diri..tapi saya tak boleh nak kotakan janji, kalau ada orang bertanyakan perihal itu pada saya bertubi2..huhu..selalunya saya tewas.. :(

Ya Allah, berdosakah aku?? rasa macam tersepit di tengah2..segala keputusan yang dibuat, bukan datang dari saya..saya cuma pekerja biasa yang masih dalam tahap belajar..mana mungkin saya mampu membuatkan ianya berpihak pada saya..akur dengan segala ketentuan, terima dengan tabah, dan saya pun tak pasti berapa lama masih boleh bertahan..segala-galanya kan ku serah padaMu Ya Allah..saya tahu, dengan keputusan ni, tak bermakna saya berada pada kedudukan yang selesa..sebab saya tak tahu apa yang bakal berlaku di masa mendatang..huhu..semua orang tak tahu nasib di kemudian hari..kadang kala, hidup ni bagai roda..kadang di atas, kadang di bawah..kalau Allah nak, sekelip mata jer semuanya berubah..huhu..

Kesimpulannya di sini, saya harus tabah hadapi segala dan berubah menjadi hamba yang lebih baik..insyaAllah.. ^_^

Monday, December 17, 2012

HoLiDaY TiMe...

2nd entry...

Jumaat ni saya akan ke KL bersama adik2 saya..besh2..saya suka perjalanan malam..so, Jumaat ni lepas keje kami akan gerak ke sana..yeayy!! Miss you my hubby... ^_^

Kadang2 saya terpikir macam ni semua berlaku ada hikmahnya tersendiri..huhu..maybe Allah nak saya duduk ngan hubby saya..tak leh duduk jauh2 macam ni..tak elok untuk kesihatan dan perasaan..hihiii... :p memandai jer saya nih..tapi betul kan..suami isteri kena la duduk skali kan..saya tak sabar jugak nak duduk serumah dan jaga makan pakai suami..tapi saya rasa, nak kena cari keje lain lah kat sana..takleh nak duduk umah jer..rasa tak best..nak ada duit sendiri jugak..huhu..takpe lah, semoga Allah permudahkan segalanya...amin..amin..

Haa..sambung cite pasal plan kami ke KL ni..hehe..nanti Sabtu tu kami akan kuar ramai2 kot..kakak nak belanja makan2 sempena ari tu kakak dapat increment..hehe..tak sabar nyer..heheh..saya plak, dah tak leh nak happy2 sangat dah..kalu dulu, saya la yang suka belanja2 ni kalu ada increment, bonus ke apa..tapi skang ni saya terpikir2 sendiri apa la nasib saya mendatang..huhu..akan ku terima dugaan ni ngan tabah..insyaAllah..huhuu..

Ahad plak, kalu tak salah saya, Zaidi cakap ada TT Gino lagi skali kat mana ntah..saya tak tau la nak ikut ke tak.malu la..badan mok2 macam ni..kawan2 dia semua wife cun2..rasa rendah diri plak..hihi..sorry, saya memang jenis macam ni..cepat rasa rendah diri..hehhe..

Isnin malam dah balik ke Penang..tapi tengah2 malam sket..sebab Wani cakap, kalu balik siang, Haziq tak reti duduk diam dalam kereta..so, kena balik malam2 supaya dia tido jer sepanjang malam..hehhe..saya ingat nak pekena sate kajang Haji Samuri lah nanti..hehe..lama dah tak makan..nyum3x.. =D

So far sekarang ni diet saya tunggang langgang..hahha..main makan ja semua..dah tak kisah langsung..cumanya saya try la avoid nasi..tu jer..tapi yang lain semua saya hentam makan lagi..kekek..nanti lah saya try slow down sket..hmm..ntah hape2 saya ni tau..haishh.. (-_-")

Lepas holiday, masuk keje dah Rabu, Khamis, Jumaat and Isnin tu will be my last day at Intel..yuhuuu..bye2 Intel..huhu..tak sabar lak nak duduk ngan Zaidi..dok berangan syok dah ni..hehhe..ngengada.. :p

PaSrAh..

As-salam..

Hmm, apa yang saya takut2 kan tempoh hari dah menjadi kenyataan..last Friday morning, around pukul 9pagi gitu, manager panggil saya, dan 3orang kawan saya ke bilik mesyuarat..kami pun tertanya2 kenapakah manager nak jumpa kami berempat sahaja..then kami berempat diberitahu yang kontrak kami di sini tak akan di renew dan akan tamat pada 31 December 2012 ni..fullamaakkk...dush2!!

Memang saya dan rakan2 yang lain semua terkejut dan memasing terdiam..saya jer sempat tergelak..biasa lah..saya ni selalu berlagak cool..buat2 benda tu bukan benda yang serius..haihh..then, di tambah plak lagi, dorang akan try absorb kami kat Usains office..tapi kalu tak leh jugak, 1 Mac will gonna be our last day at Usains..erk, i mean, 1 Mac tu tak payah masuk opis dah la..huhuu..

Ntah apa la nasib saya lepas ni..dah bagitau husband..dia cool and relax jer..dia just cakap, if Usains terminate, just gi KL duduk ngan dia..hurmm..kalu itu yang terbaik, saya akur dengan ketentuanMu Ya Allah..lagi pun sesungguhnya, tempat terbaik seorang isteri adalah di samping suaminya..

Saya dah tak kisah nasib saya di Usains..saya trima dengan redha..sebab, ada rakan2 yang lebih memerlukan..huhuu..apa yang saya doa kan, semoga semua kami2 ni dipermudahkan dalam segala urusan..amin..amin..segala yang baik datang dariMu..saya pasrah di atas segalanya..

Thursday, December 13, 2012

KeRiSaUaN..

As-salam..

Semakin ari semakin saya rasakan boring jer nak datang keje..taktau kenapa..huhu..rasa macam nak duduk umah jer..jadi suri umah sepenuh masa..tapi saya nak duit..untuk bayar segala apa yang masih berhutang ni..walaupun saya tak perlu bayar duit kereta dan umah, tapi still saya memerlukan duit untuk bayar PTPTN, kad kredit, bil telefon, bil umah, minyak kereta, keperluan2 harian dan jugak makan minum..huhuu..

Duit adalah segalanya..tak mustahil orang cakap, rumahtangga leh porak peranda dek kerana masalah kewangan..sebab kalu tak de duit, keperluan semua tak dapat dimiliki..dibeli..so, bukan masa yang sesuai untuk berhenti keje buat masa ni..

Ura2 mengatakan yang contractor seperti tak diperlukan sangat di sini buat hati ni semakin risau..dan kemungkinan kuantitinya akan dikurangkan sedikit demi sedikit..adakah saya orang itu? Wallahu'alam..saya tak pasti..yang pasti nyer, experience saya dalam bidang ni masih di peringkat awal..banyak yang masih saya tak tahu..tak mahir..kadang kala, mereka akan pilih orang yang macam ni untuk dibuang dahulu..yang cekap, yang mahir, akan disimpan lagi..huhuu..risaunya pikir kan hal ni..tapi, sebagai hamba Allah, saya hanya mampu berdoa dan berserah..kalu ini dugaan yang bakal saya hadapi kelak, semoga Engkau tabahkan hati ini dan semoga Engkau permudahkanlah jalan saya untuk selepas2 ini..sesungguhnya, Engkau Yang Maha Mengetahui apa yang terbaik buat saya..Amin..Amin..


Friday, December 7, 2012

11 BuLaN SuDaH...

As-salam..

Alhamdulillah..dah genap 11bulan kami melayari kehidupan berumah tangga..asam garam pahit manis kehidupan semua kami rasa..huhu..apa yang perlu, sikap tolak ansur setiap individu..tu yang penting..

Lagi sebulan genap setahun..hmm, nak celebrate kat mana yea?? hihii..ntah la..pape pun tengok budget dulu lah..dapat ke tak bonus tahun ni? kalu dapat kan best..alhamdulillah la sangat2..kalu takde, putih mata jer la..redha..huhu.. :(

Minggu ni, saya, Wani, Hazrul dan Haziq nak balik Perlis..jumpa tok kesayangan..hehhe..maybe malam ni kot..yeayy!! tak sabar nak jumpa tok.. ^_^

Kat opis ni, keje dah makin surut..saya jadi risau..serba salah dibuatnya..adakah saya nyer khidmat dah tak diperlukan lagi di sini?? huhuu..company ada buat kelas untuk subjek2 penting..macam UNIX..C++..and macam2 lagi lah..dah tak ingat..banyak sangat..tapi 1 apa pun saya tak join..sebab saya takut clash ngan masa saya di hujung minggu..yela, paham2 jer la hidup husband and wife ni..ada jer aktiviti hujung minggu..dan jugak, ada syarat nyer..kalu dah register, kena pergi..kalu tak, kena bayar RM100..course ni semua free and disediakan jugak makanan..semua ditanggung oleh company..actually saya yang tolak tuah sebab tak pergi course ni..huhu..


Thursday, December 6, 2012

SeMaNgAt..!!

As-salam semua... ^_^

Bulan December dah kembali..hohohoo..kejap jer kan..kalu tahun lepas, time ni saya tengah kebizian membuat persiapan nak kawen..sekarang, di tahun ini, relax ajer..baby pun takde lagi..hidup pun berjauhan lagi ngan Zaidi..sama macam time couple dulu jer..cuma beza nyer, dulu jumpa sebulan sekali..lepas kawen jadi sebulan 2 kali..dan lepas kawen ni, leh tido skali..hahhaa..tu jer la kot beza nyer.. :p

Lebih kurang sebulan lagi, usia perkahwinan saya akan mencecah 1 tahun..kejap kan..kan..kan..masa sekarang ni berjalan ngan sangat pantas..ish3x..dah nak kiamat ke kita eh? pahala amalan pun belum cukup kukuh lagi..risaunyaa..insyaAllah akan diperbaiki lagi..

Semalam tak pergi gym lagi..biasa la..1st day period kan..perut tak berapa nak selesa sangat..ari ni insyaAllah nak pergi..nak bakar segala kalori yang sedang berseronok dalam badan saya nih..chaiyok3x Ruzanna..hihihi..semoga semangat ku tak kecundang..

Target saya untuk tak makan fry2 food tak berjaya pun lagi..GAGAL..still dok makan..Zaidi cakap, ni kalu dok dengan dia sure senang nak kurus ni..sebab dia memang tak berapa suka makan makanan yang bergoreng..dia suka yang rebus2..memang pun saya dok perhati cara masak kakak2 ipar saya di kampung..dorang lebih prefer masak yang rebus2 ni jer..patut la muka dorang semua awet muda..hihi..

Walaubagaimanapun, saya tak kan putus asa..di mana ada kemahuan, di situ ada jalan..betul tak? usaha lagi..yes2!! hehe..ada lagi 15 hari jer lagi before jumpa Zaidi..saya tau, baru2 ni dia balik, tengok saya dah makin berisi..frust woo..nak pakai baju cantik2 nak kuar ngan Zaidi pun takde..amik la baju yang mana leh pakai jer..yang tak berapa nak cantik pun..sebab tu jer la yang muat..yang lain semua nampak habis semua isi terlebih.. (-_-") apa kan daya..dalam tempoh 11bulan kawen ni, berat saya naik 9kg..huhuu..mana tidaknyer baju semua tak leh nak pakai..sian Zaidi..isteri dia dah bam2..huhu..

K lah kawan2..saje jer ni dok berceloteh kat sini..tak habis2 pasal berat kan?? apa leh buat.itu jer benda yang selalu mengganggu pikiran ini..huhuu..talk to u then..daa~~~


Wednesday, December 5, 2012

BeRaT Oh BeRaT..

As-salam semua..

Last Monday timbang berat..alamak..!! berat naik lagi laa..dalam sekilo lebih..ni mesti gara2 makan durian banyak ni..haihh..nampaknya kena la stop makan durian dah lepas ni..kalu Zaidi nak makan, dia makan la sorang2..saya cuma leh teman tengok je laa..huuhuu...sadis2.. :(

Ari ni dah period..so, leh la saya gi gym balik..seminggu lebih tak pergi gym gara2 menjaga lutut..takut injured..yelah kan, dapat info suh jangan bersenam seminggu sebelum period..so, kena lah berjaga2 gak..hermm, takpe lah..nak buat camne kan..dalam masa yang sama, leh la saya berhati2 jugak incase terpregnant ke apa kan..hehhe..

Sebelum2 ni, kitar period saya regular je..takde masalah..selalu ari ke 26 or 27 dah period..tapi since last month, dah jadi tak teratur..doktor cakap, sebab berat badan saya dah naik..macam last month, ari ke40..masa tu tak di ambil kira..sebab saya rasa macam betul saya pregnant..tapi tak lekat kuat..so, ia gugur la jadi darah period..kali ni plak, ari ke32..so, okla..still dalam range normal cycle..normal cycle ialah dalam range 21-35ari..cuma saya dah taktau macamana nak kira time subur saya..masalah tu..huhuu..so, kira nasib jer la eh kalu pape lepas ni..just try an error jer laa..uhuk3x..tapi takpe lah..saya akan cuba sedaya upaya turunkan balik berat ni..Zaidi dah mula bersuara..suh saya jaga pemakanan..huhu..so, kena la amik tindakan..huhu..




Tuesday, December 4, 2012

HoUsE WiFe Di UsIa 40 TaHuN??

As-salam...

Semalam saya tido awal..lepas isyak, terus lelap..dasyat2..letih bebenor mata ni..dalam meeting semalam pun leh tertido..kekek..ntah ada yang perasan atau tak, taktau la.. :p

Seronok kalu leh buat sumthing yang kita enjoy buat..contohnya saya minat buat kek..tapi, untuk berhenti keje dan focus buat kek je memang sukar..semalam saya dok belek2 penyata PTPTN saya tu..bila diperhatikan betul2, kos pentadbiran akan berkurang sket demi sedikit kalu kita dok bayar sistematik bulan2..macam kredit kad la kot kan..hehhe..

Dijangkakan, lagi 11tahun baru settle semua hutang2 tu..tu kira paling max la..meaning masa tu umur saya dah 40tahun..kalu rezeki  dimurahkan, dan saya leh bayar lebih sket setiap bulan, maybe sebelum 40tahun dah leh langsaikan dah segala hutang piutang tu..alhamdulillah..mudah2han dipermudahkan segalanya..amin..

Plan nak beli kereta, tahun depan..tu pun tak tentu lagi bulan berapa..maybe tengah tahun, hujung tahun?? ntah la..ntah2 tak beli lagi..kekeke...tapi, kalu amik kereta pun, 9tahun jugak dok hutang dengan bank dan sama jugak..before 40tahun dah habis bayar kereta insyaAllah..segalanya akan dilangsaikan before umur 40tahun..dan saya pun plan macam akan berhenti keje bila umur dah mencecah 40tahun..masa tu, dah puas kot kerja..dah bole dok umah jadi suri umah sepenuh masa kot kan..

Tapi, penah jugak saya dengar orang bercakap yang time tu lah suami kita akan mula menggatal balik..seusia dorang menjangkau 40tahun ke atas..haishh..kalu kita jadi suri umah, kadang2 rupa ni comot2 jer lah kan..dok umah ni, sure kita sibuk mengemas, memasak bagaikan..huhuu..kalu nak meneruskan jugak niat ni, kena la sentiasa beringat untuk berhias diri walaupun hanya suri rumah je..hehe..

Saya tak kata En Hubby saya tu suka menggatal..dia ni jenis anti perempuan sket..tapi kata2 ni saya dapat masa saya gi Kursus Kawen ari tu la..ustazah selaku penceramah tu yang bagi nasihat macam ni..so, kita amik jer la sebagai sempadan..itu aje..hehe..k lah, panjang lak saya dok celoteh..sambung nanti2 plak.. ^_^

Monday, December 3, 2012

AkTiViTi HuJuNg MiNgGu..

As-salam semua..

Isnin datang lagi..hehhee..pagi tadi, En Hubby baru gerak balik KL..huhu...sedih plak rasa..huhu...rasa cepat sangat masa berlalu..sebab weken saya kali ni dipenuhi ngan aktiviti bersama EN Hubby..hehehe..seronok..

Zaidi sampai dalam kul 1.30am ari Jumaat lepas..saya dah tertido2 dah sementara dok tunggu dia sampai..huhu..kereta banyak dia kata..takpe lah, yang penting dah selamat sampai...

Pagi tu, kalu ikut kebiasaan, kami akan kuar bfast kat mamak..tak kisah lah, kat Kayu Nasi Kandar or Pelita Nasi Kandar..pekena roti canai..hehhe..tapi kali ni, kebetulan saya ada stok nugget dan roti sket..so, just goreng nugget and buat roti sandwich telur je la sebagai alas perut di pagi hari..hehhe..seronok plak dapat sediakan makanan pagi walaupun semua nyer tak seberapa..dah lama rasa nyer saya tak memasak sepanjang kepulangan Zaidi ke Penang..ish3x..teruk nyer perangai.(-_-")

Dalam pukul 1.45, kami gerak ke Jeniang, Kedah untuk menghadiri kenduri Aqiqah Haziq..hehhe..timing kami tu nak ikut kan agak lewat tapi jadi macam elok2 jer dengan sedara2 yang lain..Wa sesat tak jumpa jalan nak ke umah Hazrul..pastu Wa call and kebetulan kami pun baru jer jugak kuar tol Gurun tu..so, saya dan Zaidi stop kereta kat tepi jalan dan konvoi sekali ngan Wa..kakak pun kebetulan ada kenduri kat area umah mertua dia..so, dia sampai lewat 10minit jer dari kami..sempat la kami jumpa ayah, umi dan adik2..

Lepas makan2, kami gerak ke Ladang Anggur..Wa tak join..cuma saya dan kakak jer yang pegi..perjalanan nak ke Ladang Anggur tu mengambil masa selama 40minit dari umah Hazrul..kami singgah solat Asar, then beli buah anggur yang fresh dari ladang, then menikmati permandangan indah kejap sambil tangkap2 gambar kenangan sebelum gerak pulang..plan seterusnya nak ikut kan nak ke Pantai Merdeka..tapi tak jadi sebab kesuntukan masa..ari dah nak makin gelap..so, kami cancel kan plan tu dan cuma singgah pekena cendoi kat jeniang tu..sedappp..hehhe..pastu rasa mee kuah dan jugak laksa..alhamdulillah..lepas perut pun kenyang, kami pun gerak balik nak kejar masa nak tengok bola Malaysia lawan Indon plak..hahhaa..menang plak tuh..memang syokk..hehe..

di Ladang Anggur, Sik, Kedah
Ahad plak, sama jugak..goreng nugget dan buat roti kaya bakar sebagai bfast..pastu siap2 semua dan keluar gi bukit jambul..Zaidi nak cari baju sejuk untuk dia bawak ke Canada next week..cari yang murah2 jer sebab bukan nyer selalu nak ke sana..sayang plak nak beli yang ratus2 tu..pastu, kami gi PC Fair kat PISA..Zaidi nak cari pendrive..suka nyer dia dapat beli pendrive HP..hehee..tomel jer tengok gelagat dia..macam kanak2 baru dapat aiskrim..hehe..so cute.. ^_^

Lepas tu, kami gi Qbay..makan kat Food Court Level3..dah lama tak tengok wayang sebenarnya..tapi kami 2-2 tak suara kan sket pun nak tengok..saya pun tak, dia pun tak..maybe kami rasa, untuk spend sorang RM10 tu rasa macam tak berbaloi jer..baik kami jalan2 dan beli benda lain yang berfaedah..hehhe..Zaidi beli glove, topi macam snow cap dan jugak winter inner cloth jugak..saya cuma beli kasut baru jer..kasut Hush Puppies saya ni dah lunyai..haaha..

Lepas dah selesai beli belah, kami gi cari durian Balik Pulau plak..tapi sayang nyer..buah tu tak berapa la nak sedap..tapi harga dia RM45..haishh..ni yang nak marah ni..kalu sedap, puas ati, takpe la jugak kan..ini tak..huhu..sian kat Zaidi..hajat tercapai tapi tak memuaskan..huhuu.. :(

K lah..tu jer lah aktiviti kami sepanjang hujung minggu yang lalu..semoga ketemu lagi wahai sayang ku..huhuu...

Wednesday, November 28, 2012

CoRaT CoReT Di PaGi RaBu..

As-salam...

Skrang ni, jem sungguh jalan..dah ramai orang naik kereta kot dari naik moto..datang awal ke lambat ke, suasana still sama jer..tadi kuar umah kul 7.40..sampai ofis kul 8.10..see..sure setengah jam jugak..dulu, 15min dah sampai..masa dah jadi double..adehh... (-_-")

Maybe nak kena kuar kul 7.30 ke bawah kot..huhu..awalnyer..malas sebenarnya nak kuar awal2..cumanya saya nak try jadi punctual balik..masuk keje on time kul 8..eventhough kat sini macam tak berapa nak kisah nyer style, tapi saya still rasa tak sedap..insyaAllah, try berlaku jujur pada diri sendiri.. ^_^

Hermm..semalam post kat FB..cakap "mkn kukus, grill, panggang, kukus..baru la cpt kurus..ni mkn goreng, kari, goreng, kari, lemak pun mari laa.." pastu kakcik reply cakap suh saya masak pakai magic pan tu..memang dah ada pun kat umah..adik ipar beli..tapi tu lah..malas bebenar nak guna/masak..hmm, takpe lah, lepas ni nak kena try lah rajin kan diri ni..huhuu..saya nak start next week lah..memandangkan minggu ni banyak sangat agenda..kekke..tu pun cakap jer next week..ntah menjadi ke tak taktau lah..haishh.. :(

Semalam pergi gym..tapi lutut sakit masa dok cycling tu..maybe sebab nak period kot..sebab saya ada baca majalah Mingguan Wanita baru2 ni..dia cakap, wanita tidak digalakkan bersenam seminggu sebelum period..sebab dikatakan, time ni, badan wanita akan menghasilkan apa ntah (maaf saya dah lupa)..so, kalu kita bersenam lagi, ia akan memberi side effect yang teruk pada diri wanita tersebut..iaitu engsel kat lutut ni cepat haus..so, sebelum apa2 berlaku, saya kena la jaga elok2..umur baru nak 30, tapi nanti sakit lutut macam orang tua2 lak..huhu..so, buat masa ni, tak leh la nak gi gym..sayang nyer..sob3x..tapi, once dah period nanti, saya shoot gi gym terus..kekeke.. :p

Tuesday, November 27, 2012

BiLaKaH MaSa ItU...

As-salam...

Last week ari Sabtu saya ke rumah Aiza kawan zaman uni dulu..actually, she's my roommate..orang nyer memang jenis pengemas, bersih..pantang tengok rambut2 di lantai..sure dia akan cepat2 kutip buang..hehe..ni apa yang saya kenal tentang dia sepanjang belajar dan duduk ngan dia sebilik la..hehe..

Actually tujuan sebenar ke sana sebab Aiza nak gi SPA tempat yang saya penah gi dulu tu..tapi dia more focus on body massage..cuma nyer dia taktau di mana location tempat SPA tu..so, saya pun pergi la ke umah dia dulu..borak2, jumpa Adrian si kecil yang semakin comel dan hensem tu..hihii..Aiza masak kan kami keoy teow goreng, sambal bilis, telur dadar and karipap..nyummy2x..hehe..sedap sangat.. =D

Umah kondo tu Aiza sewa jer sementara dorang masih belum tau kat mana nak settle down..ehhee..erk? actually nak cite pasal deco umah Aiza tu..sangat cantik dan kemas..saya tak snap picture la plak..sebab nanti apa plak kata dorang kan..kekeke..tapi memang best la tengok dekorasi dia..konsep banyak hitam putih...hmm, jeles saya tengok dan mula la berangan nak ada umah sendiri dan tinggal sebumbung ngan en hubby..huhuu..ntah bila la masa tu akan tiba..sedih jugak bila pikir tentang diri ni..huhu..

Semoga dipermudahkan segalanya..amin..amin.. :(


Monday, November 26, 2012

KaWaN BiArLaH BeRpAdA2..huu~~

As-salam,

Monday datang lagi..tak suka..tak suka..tak suka..huhu..tapi apa leh buat..kejap jer dirasakan cuti Sabtu & Ahad..so, kejap juga lah akan berlalu Isnin to Jumaat..oyeahhh!! hehee.. =D

Saya just nak share ni..tentang diri saya..haishh..ntah lah..saya rasa la kan, saya memang tak leh nak buat baik ngan sesapa..i mean, kalau berkawan tu, hanya leh berpada2 jer..biasa2 jer..tak leh rapat sangat..sebabnya, selalu membawa masalah.seperti pergaduhan kecil/besar, perselisihan paham, penindasan, pengambil kesempatan, dan sebagainya..keh3x..amboi ayattt..bukan main.. :p

Saya suka berkawan..suka tambah kawan..tapi saya tak boleh "terlalu" rapat ngan seseorang..serius..ini serius..hehhe..saya dah pantau dah diri saya dan memang ianya betul..tak tau kat mana silap nya..huhu..tapi orang sekeliling sure akan bermasam muka dengan saya..huuu..tambahan plak, saya ni kalu dah rapat ngan seseorang, semua benda nak cite..tu lagi satu yang bahaya nya..huhu..so, saya lebih rela kawan ramai2 tapi tak perlu ada sahabat baik..or yang terlalu close..nanti, diri ni jugak yang merana, sedih dan terluka..huhuu :'(

Memang betul, kita tak leh nak puaskan hati semua pihak..saya akui saya ni takde la baik mana pun..ada jugak salah dan silap..everyday try nak ubah jadi yang lebih baik..tapi kadang2 gagal..syaitan la ni..suka sangat menghasut..huh!! p la main jauh2..grrrr...salah satu cara untuk elakkan dari hasutan syaitan ni, kita kena kuat kan iman kita..saya dah cuba buat sebaik mungkin..tapi maybe masih belum cukup power atau tertib lagi..ayuhh..saya akan cuba lagi..huhuu..

Sorry lah, mengeluh di pagi hari..mengenangkan nasib diri..takpe2..semoga ari ni lebih baik dari semalam..amin..amin.. ^_^

Friday, November 23, 2012

KeK CokLaT Ku BaKaL JaDi KeK HaNtArAn TuNaNg

As-salam,

Semalam, dalam saya dok buat2 keje yang tak berapa nak ada ni, kawan lama saya yang keje kat Sanyo Whatsapp...Shera ni cakap, dia maybe nak tunang bulan 1 nanti..so, dia nak tempah kek coklat saya tu..hehe..saya cakap la kat dia, "ana tak pandai la nak deco2 kek ni..kalu setakat kek coklat kosong jer, tak cantik & menarik la untuk dijadikan hantaran tunang..lain la kalu ana pandai buat toping bagai.." tapi Shera ni tetap tak kisah..dia cakap, takpe. kek coklat saya tu sedap..so, tak menarik pun takpe asal kan sedap..tu jer yang dia utamakan.. =D

So, at last saya decide untuk tak ambil tu sebagai upah...just nak sponsor jer lah kat dia..sempena dia tunang..lagi pun, bukan selalu kan..hehhee..tak sangka, akhirnya dia jumpa jugak dengan soul mate dia..alhamdulillah.. ^_^

Misi saya, nak try jugak belajar buat topping..tengoklah macamana nanti..kalu ada kelapangan waktu, saya nak try..hehhe..saya minat sangat2 baking2 ni..tapi tu je kek yang saya bole buat..kek lapis pun bole tapi renyah..so, dah jarang2 buat..teringin nak amik kelas buat kek macam2..tapi tula..masih tak terlaksana kan pun..huhu..oven yang saya dok cakap nak beli pun, tak terbeli2..huhu..

Seronok tengok wife sepupu saya..dia dah pegi macam2 kelas buat kek..sampai macam2 kek dia pandai buat & dah buat niaga dah..alhamdulillah..rezeki dia mencurah2..banyak dah regular customer dia..tapi dia banyak masa sebab kerja cikgu..saya ni susah..kalu ari2 keje, malam jer la pun..tak kan la ari2 saya nak tido lewat kot kan..so, susah la kalu nak buat part time macam tu..huhu..

Ok lah, sampai sini dulu celoteh saya kali ni..kalu la misi saya untuk try gubah kek tu berjaya, nanti saya cite eh..Have a Nice Weekend... ^_^

Thursday, November 22, 2012

VaCaTiOn To MeLaKa.. ^_^

As-salam...

Nak cite tentang vacation kami ke Melaka ari tu..maaf lah kalu blog saya ni takde gambar2..sebab kami 2orang ni memang jenis tak suka bergambar kot..a-maklum la, tak fotogenik la kata kan..kekkee..tak pun, gara2 kamera yang sekadar pakai kat hp punya jer..mana rock kan..kalu ada dslr ke,baru la meletops and dan2 suka bergambar or amik gambar kan?? hehee...tapi, apa leh buat..saya ni dalam situasi berjimat..hmm, so, nak beli or nak spend kepada gadget yang bernilai cecah ribuan ni, memang pikir 2,3 kali gak laaa...kalu lepas2 ni rezeki dimurahkan, insyaAllah, leh la saya melabur ke arah tu plak..hehhe..

Ari Jumaat lepas, kami gerak ke Melaka around 10am camtu la dari Seri Kembangan..perjalanan mengambil masa dalam 2jam setengah..sesampai nyer di Melaka, dah pukul 12.30..kami tak leh nak check-in hotel lagi..so, gi jalan2 cari makan jap..last2 singgah di Mahkota Prade je laa..makan plak, kat Food Court..kekkee..Penang Delight plak tu yang kami pilih..apa punya orang la kami ni..datang jauh2 ke Melaka, Penang Delight gak yang menjadi pilihan?? kekeke.. :p

Lepas makan2, kami check-in hotel Arenaa De Luxe..okla, 1 malam RM88..include bfast..hehe..saya jenis tak kisah tido hotel 3bintang ke, 4 bintang ke, 5 ke..janji dapat tido, mandi, berehat, sudah..kalu dok hotel mahal2 pun, habis duit, sayang...lain la kalu kami ni banyak duit untuk dibazirkan..sob3x..suami cakap, malam sket baru kuar jalan2..so, lepas Maghrib macam tu baru kami gerak..malam tu kami cuma try naik Menara Taming Sari ja..bayaran, RM15 seorang..then dapat air kotak sorang 1 dan poskad sorang 2..hehhee..dia cuma bagi tempoh dalam 10min jer kat atas tu untuk amik2 gambar, layan permandangan, sambil menara tu berpusing dengan slow motion..hihi..bes jugak laa..hihihi..

Lepas tu layan pasar malam jap..tak beli apa pun..beli dodol untuk bawak balik, then beli t-shirt Melaka 2helai..1 untuk adik kesayangan..1 lagi untuk anak sedara yang bam2 tu..untuk Haziq tak dapat beli sebab takde size..huhu..kami dah tak tau nak kemana & plan untuk sambung jalan2 esok plak..tapi esok nyer, hujan lebat..tak dapat la nak berjalan sangat.suami saya semangat nak bagi saya rasa asam pedas power yang dia penah rasa dulu2..dia cakap, memang power habis..sekali suap jer, berasap telinga..hihi..saya plak nak try la..kebetulan saya ni memang kuat makan pedas pun..pusing la kami 1 bandar Melaka dengan bantuan GPS and peta dalam internet tu..search for Jalan2 Cari Makan Melaka..kekke..tapi hampa sebab kedai tu tutup..at last, makan jer la kat restaurant berdekatan dengan pasar malam yang kami gi semalam..lepas tu, terus balik KL..

Trip kali ni tak berapa happening sangat sebab budget ciput..tak leh nak berbelanja sangat..tapi saya tetap enjoy jalan2..sebab dah lama tak jalan2 camni kan..hihi..next trip ke Melaka, saya nak naik kapal cruise, A-Farmosa Theme Park, dan jalan2 kat bangunan2 lama Melaka plak..hihi..

Tu jer lah cite tentang vacation kami ke Melaka..til next entry ya..!! ^_^


Wednesday, November 21, 2012

KeGeMuKaN MeLaNdA... :(

As-salam..

Huhuhuu..berat ku semakin bertambah2 la sejak kebelakangan ni..actually ari tu dah nampak dah perubahan sket semenjak pegi gym ni..pastu gara2 saya elak kan ke gym sebab takut2 pregnant tempoh hari buat saya skip ke gym almost 3weeks..takpe lah, takde rezeki baby lagi buat kami..at least saya dah try avoid & jaga diri setakat mana yang termampu..huhu..so,start from this week onwards, leh la saya ke gym balik as usual..

Kalu sebelum2 ni saya suka gi gym direct from office..but now, nak kena balik umah dulu..lepas Maghrib or Isyak, baru la saya ke gym..balik2 umah, terus mandi & tido..tapi sekarang ni, kalu tak bizi mana pun, saya akan gap sehari..tak nak terlampau letih sangat..badan saya ni perlu kan rest jugak..huhu..

Tapi, saya tak paham kenapa berat tak nak turun lagi..maybe sebab saya makan malam? or makan nasi? or minum air manis? kurang minum air masak? hurmm..tak pasti..yang saya betul2 pasti, metabolisme badan saya dah menjunam turun..sebab macam peliks jer..makan takde la melantak sangat pun..nak kata makan nasi banyak pun, tak jugak..ala2 kadar je..tapi tulah, susah bebenar nak turun nyer..kalu turun pun, kejap jer..pastu naik balik..huhu..tak paham..memang tak paham..takpe2, cuba lagi..jangan putus asa..disiplin..huhu..suami saya pun dah makin naik badan dia..tapi maybe dia tunggu saya turun berat dulu kot baru dia nak follow lepas tu..kekkee..

Saya dah sebulan tak makan Fast Food and jajan..so, semalam Theena, my buddy bagi kuih muih, muruku sket sempena Deepavali..masa saya nak jamah sket muruku dia kasi tu, pikir banyak kali..nak makan, taknak makan, nak makan, taknak makan..ish2x..tak penah2 saya pikir 2,3x untuk makan muruku ke, keropok ke, kerepek ke sebelum2 ni..terus ngap je selama ni..plus, it was my favourite..suka sangat menguyah ni..hihi..tapi, yang ni saya dah skip 2bulan dah..sampai kan, dah tak rasa pape pun kalu tak makan..saya tengok sepi je kt kerepek, keropok semua tu..hhihihi..satu pencapaian yang baik untuk diri ni..

Tengahari tadi plak, masa lunch, saya kuar ngan Kak Liza..dia ajak makan McD..owh my..saya diam jer..ikut jer la..tak kisah sangat..skali skala takde hal lah..hehe..tu pun bukan main lagi saya tadi..kalu ikut nafsu, nak double cheese burger..tapi, elok2 sampai giliran saya, saya tukar kepada McChicken..hihii..bukan apa, terpikir kan cheese burger yang 2 layer tu lagi..OMG..memang lagi banyak la kalories nyer kan..air pun saya tukar kepada orange juice..ish3x, dasyat nyer saya..cuma fries je saya tak menolak..makan habis sepeket medium size tu.. :p (alasan, taknak membazir) kui3x..

So far, since balik dari Melaka tu, saya tak timbang lagi berat saya ni sebab takut..tengok cermin, macam dah bertambah jer berat ni...tengok dari sisi, macam tebal jer isi kat perut..tengok depan, macam makin lebar jer dah bahagian paha...huhu..takuttt.... :(

Suami still ok lagi..dalam hati dia, sape tau kan..keh3x..tapi tu issue ke2..issue skang ni, saya sendiri pun tak suka dengan keadaan saya sekarang..so, jangan kata suami saya laa..hihiihi..ni nak pakai baju apa pun payah..mood nak beli baju baru untuk size sekarang, memang takde langsung..yang tau nyer, nak reduce cepat sebab nak pakai balik baju2 tu semua..huhuhu..

Next entry saya cite pasal vacation kami ke Melaka lak k..still takde mood nak menulis actually..ni menulis pun sebab geram jer.. :'(


Monday, November 5, 2012

UPT PoSiTiF, TaPi TaK PrEgNaNt.. :(

As-salam,

Sedih je rasa pagi ni bila bangun dari tido..rasa macam bermimpi..last Saturday, saya tak tido dah lepas subuh sebab adik tak sihat..sakit perut..gastrik agak nyer..so, saya gi la masak air..bagi dia minum air suam..then letak air panas dalam 1 beg yang selalu orang pakai bila period pain tu..dia still sakit jugak sampai ke tengahari..muntah2 semua..huhu..lepas tu saya bawak la gi klinik..doc cakap gastrik..sebelum balik umah, singgah Tesco beli aiskrim..teringin plak..hehhee..lepas balik umah, makan nasi putih lauk ayam yang saya buat pakai magic pan tu..then makan aiskrim plak..petang sket dalam kul 3.30 saya rasa ngantuk dan masuk tido..nyenyak jugak saya tido sampai kul 6 lebih baru bangun..time bangun tu, rasa pening2 dan badan rasa seram sejuk..nak mandi pun takut..so, saya just solat jer..malam tu memang saya tak lalu nak jamah makanan langsung..makan sket sangat2..minum pun kurang..

Esok pagi nyer, masa nak bangun solat subuh, kepala rasa pening2 lagi..malam tu pun saya tido tak nyenyak sebab mata ni macam susah nak lelap..bagai kan orang yang gagah2 pejam mata bagi tido..tapi lepas solat subuh, saya baring2 balik..then dalam kul 9 saya bangun, alhamdulillah kepala dah ok..cuma adik saya je yang masih x berapa sihat..sakit tulang kat bahu dan siku..adik saya Wani dan suami dia gi hospital bawak Haziq..saya plak gi Tesco kejap beli stok2 makanan kat adik..usung la saya barang2 tu sorang2..dalam hati dah mula rasa risau sebab bawak barang berat2..tapi saya gagahkan jugak dan anggap takde pape..sesampai di rumah, saya buat bubur nasi kat adik..sian dia tak makan apa dari pagi..cuma minum air milo cicah roti jer..huhuu..sambil2 tengok Nona, saya dah mula rasa sakit2 kat bawah tu..ingat kan takde pape..maybe rasa macam selalu yang saya rasa tu..bila naik atas nak solat Zuhur, tup3x kat panties saya ada darah..warna coklat..sedih nyer saya..terus ajak adik teman gi klinik..doc scan semua and cakap saya tak mengandung sebab takde pape kantung pun dalam rahim saya..since dia cakap, supposed saya dah 5 minggu..should be leh nampak dah kantung kalu betul3 pregnant..huhuu..hampa nyer hati saya masa tu..saya pelik sebab saya dah cek UPT dan keputusan memang ada 2line..pada hari ke7 line ke2 tu kabur2..tapi pada hari ke9, line tu dah agak jelas..tapi akhirnya begini jer..sedih..sedih..sedih..

Tapi takpe lah..dengan sokongan suami, kawan2 terdekat dan jugak adik beradik saya, saya dah ok semula..insyaAllah..maybe ada hikmah disebalik semua ni dan hanya Allah Maha Mengetahui bila masa yang terbaik untuk saya..so, saya redha dan trima dengan hati yang tabah..huu..

Wednesday, October 31, 2012

RaYa HaJi 2012

As-salam,

Raya Haji yang lalu, saya balik beraya di Perlis. Kami konvoi 3 kereta..kakak, Wani dan jugak saya..hehhee..happy sangat dapat balik beraya beramai2..last Thursday tu, lepas Maghrib, kami pi makan dulu kat Pelita Nasi Kandar..then dalam kul 9.40 baru nak gerak balik..ingat kan time tu dah tak jammed la kan..tup2x hampeh..jambatan still jammed..jalan terkedek2..nasib baik berjalan jugak laa..cuma kereta banyak sangat nak keluar pulau..bila dah masuk Highway tu, still sesak jugak..maybe kereta2 yang dari Selatan semua dah sampai ke Utara menuju ke kampung halaman masing2 kot..hmm, takpe lah..apa2 pun, alhamdulillah..kami selamat sampai di rumah tok pada jam 1pagi.. =D

First time jugak dapat berkumpul ramai2..selalunya sure suami saya takde yang membuatkan  tak cukup forum..hihii..tapi kali ni, hah..amik..sampai bilik mana nak tido pun tak tau..kekkee.. ;p

Ketupat, rendang semua dah siap di masak oleh tok..sian tok..kali ni takde sape yang balik awal dan dapat tolong tok sket2..kami semua tak apply extra cuti pun..huhu..saya ni sebab gara2 cuti dah tinggal 2 hari..plus pada mula2 nyer Zaidi cakap dia tak dapat balik beraya..sebab tu la saya pun tak beria-ia apply cuti..dah la nak apply cuti kena seminggu awal..Zaidi plak, last minute baru tau yang dia dapat balik..oyeahh!! apa2 pun saya tetap happy jugak..dapat beraya bersama2.. ='D

Pagi raya tu, bangun awal..lepas subuh baru terkedek2 nak iron baju melayu, baju kurung bagai..hehhe..apa leh buat..malam tadi sampai lewat sangat..tak mampu dah nak bersengkang mata iron baju malam2..huhu..lepas tu, call maksu tanya sembahyang raya pukul brapa..maksu cakap kul 8.30...ok2..saya pun roger2 la pada suami dan jugak adik ipar/abg ipar bagai..pukul 8 baru la saya ni kalut nak pi mandi..then Zaidi plak..tok pulak macam biasa la..slow2 siap..at last, kul 8.30 baru nak ke masjid..sesampai nyer di masjid, tengok2 semua orang dah start rukuk rakaat pertama dah pun..haishhh..patah balik gitu je la nampak nyer..kami pi berempat je..Zaidi, Hazrul, saya dan tok..yang lain tak ikut pun..dah tu, balik la kami ni ke rumah..keke..sesampai di halaman rumah tok, turun2 kereta, tengok2 kereta Wa saya plak masuk ke halaman rumah tok..rupa2nya nasib dorang sama dengan kami..terlepas jugak sembahyang sunat hari raya aidiladha..hahha..lawak2..apa daaa..

Lepas makan2 apa yang ada di rumah tok, contoh kek lapis, ketupat rendang, kuih raya semua, kami pun beransur ke rumah pakcik plak..makan lontong dan mee sup..tudiaa...kenyang2..hehe..lepas tu, seperti biasa, rutin seterusnya ialah ke rumah maksu..kali ni maksu tak buat soto seperti kebiasaan..maksu buat bihun sup pulak..hehehe..makan lagi..nyum3x..

Lepas tu, balik rehat2 jap kat umah tok, sementara yang lelaki nyer gi solat Jumaat..lepas solat Jumaat tu, kami ke umah umi&ayah plak di Arau..makan mee goreng/ketupat/nasi putih lauk daging bakar+air asam..aishh..kecur air liur bila teringat balik..ekkeke.. :p Lepas beraya umah umi/ayah, kakak sekeluarga terus balik ke Sg Petani..umah mertua plak..huhu..tak puas main ngan Afiq.. T_T

Raya kami berakhir di situ..malam tu saya cuma buat Nasi Goreng Lada Hitam di bantu oleh en suami..best bila everytime dia tolong di dapur..rasa keje semua berjalan dengan cepat & jaya nyer.. =D

Esok ari Sabtu..ada nat atau pasar pagi betul2 kat sebelah umah tok..saya gi beli nasi lemak untuk Zaidi dan saya cuma beli ayam goreng bersalut tepung tu jer..ntah..tak rasa lapar sangat pun..tu yang tak beli nasi lemak tu..huhu..tengahari tu saya dan en suami bekerja keras lagi di dapur..masak Laksa Sarawak..nyum3x..hehe..first time bagi Zaidi makan laksa Sarawak buatan sendiri..ngeh3x.. :p

Petang tu layan cite Vanila Coklat Raya..memandangkan saya termiss masa raya puasa ari tu..so, kali ni saya tak akan biar kan termiss lagi skali..so sweet..bestttt sangat2 cite tu..suka sangat tengok dorang..kalu betul2 bercinta pun takpe.. :p :p

Malam nyer kami gi beraya umah Wa plak..makan nasi lauk pauk..sedap2 semua lauk yang Wa masak..Zaidi makan tambah..selalunya saya akan tau makanan tu sedap or tak kalu Zaidi tambah..kalu tak tambah, that's mean makanan tu biasa2 jer..dan selalunya ia terjadi apabila saya yang memasak makanan tersebut..uwaaa...nangis ngajuk.. T_T sob3x.. T_T

Lepas makan2, layan Master Chef jap sebelum kami berdua berangkat pulang balik ke Penang..Wani tak balik lagi..pagi2 Ahad keesokan nyer baru dia balik ke Jeniang umah mertua nya..adik tak ikut kami balik malam tu..katanyer, nak bagi chance kat kakak dia ni berduaan2 dengan suami tercinta jer..yela kan, kami kan jarang2 jumpa..so, harus laaa.. ^_^

Tu jer lah kot cerita tentang aktiviti saya sempena cuti Raya Haji tahun ni..THE END... ^_^

Friday, October 19, 2012

BeRaT TuRuN 2KG.. ^_^

As-salam..Jumaat sudah.. ^_^

Kejap lagi dah nak balik..oyeahh..!! Akhirnya berjaya menurunkan balik berat saya yang ternaik mendadak2 sebanyak 2kilos sepanjang last week yang saya hentam makan fastfood sampai tak hengat.. :p [Alhamdulillah..]akan meneruskan lagi perjuangan saya..insyaAllah..

Hmm, tadi my hubby dah selamat sampai ke Miri..esok pagi2 dia dah nak kena naik offshore..semoga segala urusanmu di permudahkan..amin..amin.. [doa dari seorang isteri]..tak lama..seminggu jer kot..plan saya nak turun jumpa KL awal November ni..so, ada lagi 2minggu tempoh untuk saya diet..kekkee..mampukah saya turunkan sket lagi lemak2 yang degil tu?? Kita tunggu dan lihat k..nanti saya update.. >_<

At least turun sekilo pun jadi lah..sebab saya tau lemak2 saya tu di tahap yang degil dah tu..dah lama bermastautin kat situ..keh3x..tula padah nyer kalu dah dok delay2 jer diet nyer..huhuu.. (-_-") takpe lah, apa2 pun takpe, tak kisah..janji hati kena happy..macam husband selalu cakap, jangan stress2 kan diri tu..relax jer..sebab actually dia tak kisah pun saya macamana..kasih sayang dia tak pernah berkurang pun..malah, makin bertambah2..hehe..cuma saya jer la yang suka pikir bukan2..yelah kan, risau2..kita kan perempuan..paham2 jer lah kan..huhuu..

Saya tak pasti nak elaborate macamana..tapi bagi saya, isteri kena jaga penampilan diri di mata suami kot..kan? tu dah jadi macam suatu tanggungjawab kot..saya pernah terbaca 1 artikal ni..dia cakap, antara sifat2 isteri yang baik ialah pandai menjaga tubuh badan untuk suami..jika ingin berusaha menurunkan berat badan khas untuk suami, itu antara ciri2 isteri yang baik..kelakarkan? tapi itu lah yang dinyatakan dari artikal tu..saya dah lupa saya baca dari mana sebab dah lama..huhu..sorry for that..

K lah, semoga kalian semua menjalani aktiviti yang baik, sihat dan berfaedah sepanjang hujung minggu ni..enjoy your weekend..!! ^_^


Tuesday, October 16, 2012

GeMuK..SeDiH.. :'(

Sedih tau kalu badan dah naik ni..nak pakai baju apa pun susah..skirt yang banyak saya beli tu semua jadi pekasam dalam almari..huhu..nangis.. T_T

Macamana la nak control nafsu ni?? [susah woo...]

Kalu tak makan, lapar..kalu lapar, meaning tak cukup zat2 dalam badan & mengakibatkan sakit kepala..i know sejak minum Herbalife, saya dah tak sakit kepala lagi..tapi Herbalife dah makin mahal..saya tak mampu nak tampung..dan jugak, saya nak try diet & control sendiri tanpa memerlukan bantuan dari apa2 produk..insyaAllah..sebenarnya boleh kan?? cuma perlu kan disiplin dan keyakinan diri ja..tang yakin, saya memang yakin dah..boleh..tapi saya belum cukup disiplin..kekkee..huhuu :( [so, sendiri mau ingat la kan..]

Kat opis lak, keja dah tak banyak..kalu ada keja, selalunya saya bizi sampai kadang2 tak makan pun takpe..tapi sekarang ni, asyik pikir nak makan jer sebab dah tak tau nak buat apa..huhuu... :(

Actually gap banyak minggu gak tak dapat jumpa hubby..sampai la awal bulan depan..sebab dia kena ke Miri this end of week..so, pada mula nya saya plan nak diet sungguh2 & buat kejutan kat dia..hahhaa.. [gelak besar]..at least dapat reduce 2kg pun jadi la dalam 3minggu yang tak jumpa ni..tapi tulah..macam tak dapat jer..tapi takpe..saya try jer lah stakat yang termampu..hehhee..

Satu benda yang saya lemah..tak leh skip dari menimbang berat badan setiap ari..ari tu try la ikut cakap suami..dia cakap, jangan timbang lagi..tunggu sebulan baru timbang..maybe bagi orang lain, berkesan..bagi saya, tak berkesan langsung..selalu jer kalu saya buat macam ni, berat saya akan naik dan saya sendiri terkejut + sedih...huhuu..tak suka..tak suka!! huhuu...so, saya nak back to normal..timbang ari2..hahaha... =D


BeRaT + KuiH + LaKsA

As-salam...

Huahuahuuaaa...nafsu makan semakin melonjak2..konon2 nak diet..tapi hentam makan coklat Cadbury lagi..nyum3x..sedapp..macam2 kempunan kepingin nak makan..tak kira waktu..susah jugak kan nak control..adik2 di rumah, semua slim2..dorang leh makan apa ajer yang dorang suka..tanpa perlu tapis..saya ni pulak, pantang tengok makanan, sure teringin..so, makan..makan..dan makan lagi..huhu..

Semalam after keje tak jadi gi gym sebab kepala rasa sakit..balik2 keja ajak adik gi Tesco..makan bihun goreng kat Food Court tu.fuhh..sodapp..hhahaa..terus lega kepala den.. :p

Malam tadi pun tido awal..pukul 10.30 dah tido..tapi still rasa tak cukup rest jugak pagi ni..kenapakah?? saya dah mula risau..takut2 ada penyakit lain plak nanti..huhuu..agaknya saya dah terlebih makan kot..bahaya2..huhu..harus di pantau cara pemakanan saya nih..nak tak nak kena paksa jugak..huhu..tapi takpe..slow2..huhu..boleh2..Ruzanna boleh..

Weken ni plan nak buat kuih raya sket kat tok di kampung..kesian kat dia..so, ni la weken terakhir before kita meraikan Raya Haji..semalam suami cakap, kalu keje leh siap kan cepat, insyaAllah dia leh balik beraya jugak..tapi kalu tak settle, tak dapat la tu..saya taknak menaruh harapan sangat..nanti kalu tak jadi, saya sedih..so, buat biasa2 jer..kalu dia leh balik, alhamdulillah..kalu tak pun takpe..saya raya ngan adik2 saya jer lah..kakak pun rasa nyer tak dapat balik jugak..

Plan nak buat kuih favourite tok..kuih badam..pastu maybe buat kuih samprit..tu jer kot..malas nak buat banyak2..tak larat..kalu nak buat jem tat, nak kena buat jem lagi..dan cara nak membuat pun renyah..owh, maybe biskut conflakes bole buat jugak sebab bahan2 masa raya ari tu masih ada..so, pakai je yang ada tu..tak perlu membazir and spend banyak2..hehehe..3 jenis kuih..bole la..kalu saya rajin, saya buat kek..kalu tak, tak buat la kot..Owh lupa..ada kek lapis lagi dalam peti tu..leh la bawak balik untuk raya ni..pes laksa Sarawak pun ada..ingat nak masak laksa Sarawak lah..bagi sedara mara rasa...insyaAllah...tak janji lagi yang ni..masih dalam perancangan..hihihi..

Monday, October 15, 2012

ToPiK PaNaS...~~~

Hermmm....topik panas di petang hari Isnin..

Peringatan untuk diri sendiri & kawan2.. (C&P dari rakan FB)

"Amalan makan bersama lelaki dan perempuan rakan sekerja bercampur gaul dan beramah mesra 1 meja antara rakan sekerja , dan makan berdua2-an bersama suami orang atau isteri orang ? for me, gejala yang kurang sihat, akan mengakibatkan pergaulan mesra antara suami atau isteri orang lain, dan menambahkan lagi kemesraan lelaki dan perempuan yang ajnabi. 

for me, cukuplah hubungan di tempat kerja itu bagi especially for married women/ men.. hanya setakat hubungan KERJA , BERKOMUNIKASI TENTANG KERJA.. tidak lebih baripada itu. - melalui pandangan mata saya, ramai org islam kita yang berkahwin tidak menjaga adab dan tatasusila ini. Dalam Islam, saya selalu mengingati kata2 seorang ustazah ini melalui program al-hidayah tv3, dimana beliau menasihati agar TIDAK ADANYA PERGAULAN MESRA ANTARA SUAMI/ISTERI ORANG LAIN.. kerana pepatah melayu, siikit2 lama2 jadi bukit.. sikit2 anda bergaul mesra de

ngan yang lain, lama2 anda bertambah mesra.. pergaulan suami/isteri di rumah akan hambar.. kerana DI LUAR LEBIH MESRA DAN MENARIK..

- FIKIR-FIKIRKAN.. ANDA MENCORAK HUBUNGAN DAN BATAS PERGAULAN DIRI ANDA-"

Setuju..?? sentap..?? mana satu pilihan uolls..?? ;-)





Saya setuju dengan kata2 dari rakan FB saya ni..memang dah jadi lumrah & kebiasaan bagi orang2 kita..saya pun memula lepas kawen ada jugak terbiasa dengan life macam ni..tapi takde la sampai makan sekali, keluar berdua semua tu..cuma berkawan jer la..sebab saya ni jenis yang peramah & suka senyum..so, senang nak dapat kawan baru tak kira laki or perempuan..yelah, tak get used lagi dengan life selepas kawen..dok terbiasa macam sebelum2 ni..leh berkawan ramai2, takde sape nak nampak serong..sebab kita masih belum terikat dengan sesiapa..so, amik masa gak la nak biasa kan diri dengan tatasusila dalam agama kita yang menyuruh kita untuk jaga pergaulan kita & pandai menjaga diri ketika berada jauh dari pandangan mata suami..





Ya Allah, semoga Engkau tetapkan hati ku dan jugak hati suami ku sehingga hujung nyawa kami..jauhkanlah segala yang tak elok dari kehidupan kami suami isteri..permudahkanlah aku untuk dapat pekerjaan yang membolehkan aku tinggal sebumbung dengan suami ku dan dapat menjalankan tanggungjawab ku sebagai seorang isteri dengan sebaik2nya..Amin..Amin..Ya Rabbal'Alamin..

BeRaT TaK BeRuBaH.. :(

As-salam..

Pagi ni timbang berat badan setelah lama tak timbang..OMG..!! naikkk..!! but i'm not so shock..due to i'm not properly diet..you know what? disebabkan semalam adalah ari terakhir saya dapat makan fastfood before i will stop it for a while, then the whole week asyik makan fastfood jer sebagai pelepas geram..and yeah!! it's true..kejap je berat badan naik bagai di pam2..huhu.. T_T

Ari ni saya nak kena gi gym jugak untuk cover balik semua lemak2 yang dah saya telan tu..tapi mata ni macam ngantuk2 jer dah..haihh..macamana nak buat workout ni??tension... -_-"

Penat jugak nak control pemakanan itu ini..kalu la bole makan semua kan best..maksud saya, takde pantang larang..tapi apa leh buat, keturunan saya bukan keturunan kurus kering susah gemuk..kami ni keturunan badan senang naik kalu tak dijaga..huhu..mampukah saya kecapi berat ideal?

Saya dah suami berat makin bertambah even kami dok berjauhan..meaning kami still bahagia macam orang lain yang duduk sebumbung...kan? leh imagine tak kalu one day nanti bila kami duduk sebumbung apa akan jadi?? adakah berat kami makin bertambah2?? atau lebih maintain? hahaa..ntah laa..God knows.. ~_<

Actually, dengan ketinggian saya ni, if nak kan berat ideal, i need to reduce another 15kg..banyak kan?? haa..ntah tahun bila la saya berjaya capai matlamat tu..suami selalu cakap, nak seribu daya, tak nak seribu dalih..erk?? macam terkena kat batang hidung ku yang tak berapa nak mancung ni..hahhaa..yela2..paham..saya ni kadang2 hangat2 taik ayam jer..so, apa leh buat..hope saya leh la maintain kan semangat saya ni.bertahan sat Ruzanna..tahan2..hehhe..control nafsu tu..haishhh..syuhh..syuhh..

So, sebulan dah berlalu..no result actually..ada la ari tu turun 1.3kg..but, naik balik gara2 makan tak hingat..hehe..so, salah sape skang?? erk?? saya?? YES I AM..

KeReTa KaNciL Ku MeRaGaM

As-salam...

Dah lama tak menulis..rasa rindu plak..hehhee..last Friday, saya siap awal nak gi keje..7.30 dah nak gerak dah..tapi terlintas di hati nak check minyak hitam sebab lampu tanda2 minyak hitam nak habis tu asyik blinking2 jer..memulanya saya malas nak check sebab rasa macam baru sangat2 servis minyak hitam..huhu..

Tapi ari tu hati macam tak sedap..so, sebelum gerak, saya check dulu..tengok2, jangan kata ada di paras minimum ke apa, habis terus..saya dah mula panic..sebab tak berani nak drive gi keje ngan keadaan macam ni..nanti silap ari bulan, terus rosak enjin..lagi naya..huhuu..saya text buddy cakap masuk keje lewat sket..nak settle kan kereta yang ada prob..selalunya dorang ok jer..more to understanding person..alhamdulillah..saya lega sangat dapat dorang ni..hmm..saya ajak adik gi bfast kat Mc'D memandangkan jam masih awal..workshop pun tak bukak lagi masa tu..

Tepat jam 9, saya dah tercegat depan workshop & terus suh dorang check kereta saya tu..alangkah sedih nyer, sebab gara2 tangki minyak hitam bocor, macam2 saya kena ganti..clutch plate kebetulan memang dah lama tak tukar..so,dorang suh tukar sebab dorang nak bukak gear box bagai..ntah, saya pun tak paham & tak tau sangat pasal part2 kereta ni..so, saya call my husband and tanya pendapat dia..lepas budi bicara antara saya, husband & mechanic tu, so, dengan kata sepakat, saya proceed dengan pembaik pulih yang memakan belanja sebanyak RM900..hampir 1k tu..uwaaa...nak nangis.. T_T pastu tokei kedai tu cuma bg diskaun RM50..so, jadi la RM850 setelah belas ihsan dorang..huhu..sedih2..duit yang saya kumpul, melayang pergi..sob3x..malang tak berbau..

Petang tu, kereta saya dah settle..okla, agak ringan & smooth jer rasa...hihii..tapi masa nak bayar, mechanic tu pesan..dia kata, try pantau dalam masa sebulan ni..minyak hitam tu ok or leaking jugak..kalu leaking jugak, maybe kena buat overhaul..aduyaiii..yang ni lagi parah..kawan saya cakap, memakan ribuan gak la kos nyer..uwaa..tak sanggup laa..saya kena pikir inisiatif lain ni..nak tak nak, kena plan amik kereta lain dalam masa terdekat ni..tapi tak tau lagi kereta apa..huhu..depends on budget & keadaan/ketahanan kereta kancil ku ini..semoga dia boleh bertahan dengan lebih lama lagi..insyaAllah..amin..amin..

Friday, September 21, 2012

BoRiNg...CoRaT CoReT

As-salam semua..
Salam Hari Jumaat... ^_^

Sekarang ni saya masih takde keje..progress slow..tapi mood untuk menulis agak kurang jugak..

Minggu ni saya tak turun KL..also my hubby not too..huhu..boring..tapi takpe..banyak keje kat umah yang menanti..saya nak lipat baju yang dah menimbun, saya nak basuh baju yang guna tangan sebaldi, saya nak kemas umah (dapur/ruang tamu/kamar tido)..fuhh..Sabtu ni ada kenduri plak..adik kawan saya kawen..will going wif Rini..nasib baik hubby Rini pun tak turun Penang this weken..adik & suami dia nak balik umah mertua..so, i will be alone this weken..what to do..huhu..no big deal..dah biasa dah dengan keadaan itu since adik bongsu gi sambung study di MSU..miss u much wahai adik ku a.k.a my best fren forever..selalu dia lah peneman saya..teman berbual, teman shopping, teman segala teman..huhu..

Herm..next week maybe saya nak turun KL..memandangkan gaji saya masuk dulu dari suami, so saya rasa biar lah saya beralah..lagi pun, leh la saya jumpa Afiq bam2 saya tu..walaupun dia dah semakin sombong ngan makngah dia ni, tapi saya tetap sayang kan dia..hhuhuu..apa leh buat..anak sendiri takde lagi..tumpang lah kasih kat anak sedara..uhuk3x..

Member opis nak suruh saya buat Laksa Sarawak..nak datang umah makan2..waduh2..saya tak penah buat open house..raya pun dah habis..tapi takpe lah..sesekali buat makan2..apa salah nyer kan..simple2 sudah..hahha..insyaAllah..i'll try..huhu..last weekend ada buat Laksa Sarawak kat kampung..ajak paksu sekeluarga mai makan kat umah tok..semua puji sedap..yes!! berjaya..haha..cari resepi kat internet..kekee..ok jer sebab dah ada pes dia kan..cuma perlu tambah2 sket bahan2 lagi..jadi lah ia..hahhaa!!
Laksa Sarawak buatan ku.. ^_^

Wednesday, September 19, 2012

No ReSuLt...HAMPA... :(

As-salam.. ^_^

Baru habis keje..terasa nak menulis lak..heheehee..hmm, 2minggu berlalu since saya join GYM..tapi result dia saya tak nampak lagi sebab every weken sure melantak punya lah..hiihihii..huhuhuu.. :(

Tau tak kenapa saya tak control makan? sebab cara pemikiran saya macam ni..kalu before ni aku makan..makan & makan je, tapi langsung takde exercise..sekarang ni dah pegi gym..so, should be OK la kan..kan?? hehhee...tapi saya silap..saya dah cukup kenal dah ngan ragam badan saya ni..selagi lemak tu betul2 bukan dalam mood nak cair, selagi tu la kena jaga pemakanan..kalu lepas dalam jangka masa yang agak lama, dah mood lemak mencair, baru la leh langgar2..nak makan apa pun takde effect sangat dah..ehhehe..ni baru gi berapa kali jer seminggu dah eksyen nak makan macam2..tak control langsung..huh!! tepuk dahi sendiri..tula, sape suruh kan? so, untuk the very2 first step, saya nak try elak kan makan jajan2 ni..jajan2 saya kali ni ialah "KEROPOK & KEREPEK"..twisties, jack n jill, maruku & segala jenis jajan lah saya nak try avoid..kalu leh avoid terus pun lagi bagus..bukan elok sangat pun makan bendalaah ni..hee..tapi sedap.. :p

Ada banyak lagi makanan yang perlu saya avoid..contoh lain, KEK, COKLAT, FASTFOOD & AIR MANIS..haaa...untuk bulan pertama ni, saya start dengan meninggalkan KEROPOK & KEREPEK dulu lah..next month baru saya try tinggalkan AIR MANIS & FASTFOOD...adehh..kek & coklat ni excuse lah kan..bukan selalu pun saya makan actually..time2 period jer kot baru teringin..so, oklah..yang 2 ni leh dimaafkan..hee..ngelat.. :p

Berjayakah saya?? Ntah la labu..tunggu je la ngomelan saya di entry akan datang..kuang..kuang..kuang.. =D

Thursday, September 13, 2012

PuAsA 6..

3rd entry of the day...

As-salam.. ^_^

Happy nyer rasa ari ni sebab berjaya kejar puasa 6..dah lama saya planned nak buat..dari tahun2 sebelum ni lagi..tapi selalu nyer termusnah gara2 ada plan makan2 la..period la..blaa..bla..blaa..but this year, as 1st year being a wifey, i try to make it..oyeahh!! berjaya jugak..ari ni genap 6ari saya puasa di bulan Syawal..insyaAllah.. ^_^

Tahun ni jugak saya tak pernah miss bayar PTPTN saya tu..hahhaa..i'm trying to be a good paying debt..haha.. ;p try nak habis kan hutang tu secepat mungkin..

Minggu ni saya tak pergi2 pun gym..last week pergi 3x jer..this week saya kena pergi gak ari ni & esok..supposed i had planned to go at least 3 times per week..tapi minggu ni saya puasa since ari Isnin sampai ari ni..tak berani nak pergi gym masa ari saya puasa..takut2 saya pitam time buat workout..yelah..masa berbuka of course kita takleh nak hentam makan makanan berat2..kena amik yang light2 jer..so, paham2 la energy ketika tu macamana kan..dengan nanti nak spend time about 1hour..sure apa jer benda yang kita makan light2 tu akan habis terbakar..so, apa yang tinggal sebagai bekalan untuk berpuasa pada keesokan ari nyer..huhu..ditambah plak ngan saya yang malas bangun sahur ni..lagi laa..hahhaa..tapi ari ni even still puasa, saya leh pergi jugak sebab esok tak puasa dah..so, leh makan2..lapar makan, lapar makan..and of course energy is always there..kan?kan?hee =D

Owh, lupa nak cakap..saya planned nak measured berat saya every week on Monday..but unfortunately, last Monday measured..tapi berat back to 1st day i went gym... T_T sadis betul..maybe last weken saya hentam makan tak hingat kot..suami dah warning2 tapi saya tak kisah..layan kan ajer makan, makan & makan..hahha..tapi suami tak marah pun..sebab dia tau, sekarang saya dah pergi gym..exercise ada..so, no hal kalu nak makan lebih pun..kalu sebelum ni asyik dok makan2 jer..tapi exercise kurang..tu yang dia bising.bising pun tak bising mana la..just dia tegur..untuk kesihatan jugak..betul apa yang dia cakap kan tu..so, apa lagi kawan2..gym jom..!! hehhe.. ^_^

Erk?? lari tajuk actually..hahhaa..apa2 pun bole lah..hehehe..lagi 1jam nak balik..yeah2x!! =D

2nd JuBaH...

Owh NO!!!

Kejap tadi saya kuar lunch ngan Syira..pastu saya saja ajak dia gi Tesco Extra kat umah saya tu..konon2 nak jamu mata ja la tunjuk kat dia kedai jual jubah yang saya dah penah beli last week..hahaa..

Actually last 2days saya dah gi survey kedai tu and memang saya terberkenan kat 1 helai jubah seluar ni..sangat cantik..material pun bagus..sebab tu saya suka..hehe..dah lama saya cari kedai/butik yang jual jubah seluar..akhirnya jumpa jugak..selama ni saya dok pakai jubah seluar arwah mak saya ja..huhu..masih elok lagi jubah mak saya tu even dah hampir 15tahun dah.. =D

So, belek punya belek, at last teramik jugak la sehelai..harga dia RM165..sebelum ni, jubah saya yang pertama yang saya beli tu pun harga tu jugak..adeh..jenuh gak la kalu setiap bulan saya nak beli..huhu..selama ni, jarang2 saya spend untuk baju2 sebanyak tu..selalu kalu nak beli baju baru pun, sure dalam rm50 ke bawah or rm70 je sebulan..ni dah hampir rm200..huhu..patutnye saya tak leh membazir macam ni..tapi bagi saya, bukan 1 pembaziran kot..sebab baju ni, bagi saya baju muslimah yang patut pun saya amalkan pemakaiannya..lagi pula, dia dah dapat 1 suit terus..compare to kalu selama ni saya beli jeans pun dah cecah rm250 ke atas..baru dapat seluar je..kan?? so, berbaloi gak kot..insyaAllah..benda baik, Allah restu kot kan..mudah2han.. ^_^

Alhamdulillah, syukur..dengan ketinggian saya ni, baju tu tak perlu di alter dah..elok2 je dengan ukuran badan saya.. =D

Lepas ni saya ingat nak gap kejap dalam 2bulan tak pergi jenguk kedai tu..hahha..lepas tu baru beli lagi sehelai..kekkee..so, meaning bulan 12 ni leh la beli lagi sehelai..nak buat koleksi banyak2..apa yang saya terpikir ialah, kalu jubah tu, leh jugak saya pakai time pregnant nanti..mudah2han kalu ada rezeki saya Allah nak beri kan..pape pun saya redha..dengan perkahwinan dah mencecah 8bulan ni, kami berdua masih belum dikurniakan cahaya mata..huuhu..Dia lebih Maha Mengetahui apa yang terbaik & bila masa yang sesuai..

UnPlaNneD VaCaTiOn..CaMeRoN..

As-salam...

Baru lepas blog walking baca blog2 orang..sekarang ni, mood saya lebih suka baca blog orang daripada menulis kat blog sendiri..kekee..ada musim lak kan..hihi.. ^_^

Last week, lepas keje ari Jumaat tu, saya ke KL..ada wedding kawan suami ari Sabtu kat Teluk Intan..otw balik dari kenduri tu, suami ajak naik Cameron..saya tolak memula sebab kami tak plan..asal nyer memang ada plan..tapi decide untuk tunda dulu sebab masing2 nak kena bayar roadtax & insurans kereta bulan ni jugak..tapi suami cakap dia pulak yang teringin..nak makan jagung semua..hahha!! saya pun terus tak sengaja setuju..keekekeke..


So, naik la kami ke Cameron di petang Sabtu tu...masa tu, dah pukul 3.50 dah..ingat kan tak la jauh sangat sebab dah separuh perjalanan..tup2x sampai atas dalam kul 6.30 gak la..sebab kami singgah solat dulu kat Petronas sebelum naik ke atas..sesampai kat atas, masa lalu kat Pasar tu, terus saya suh suami singgah..sebab saya dah tak tertahan lagi nak makan strawberry coklat..my favourite tu..dah lama kempunan nak makan..finally..dapat jugak..nyum3x..habis brapa puluh ringgit pun saya taktau untuk strawberry coklat sahaja..hee =D


Lepas tu kami teruskan perjalanan ke Pasar Malam Brinchang..tapi suami sakit kepala..sian dia..penat drive kot..so, saya senyap2 amik no fon hotel yang saya sempat amik masa dia tengah drive tu..call2 lepas tu dorang cakap dah full plak..pastu suami tanya, nak tido sini ke? then saya cakap, tido jer la dah alang2..lagi pun B pun pening..so, okla..kami try call lagi 1 tempat ni..Bala's Holiday Chalet..haa, kat sini ada kosong..semalam RM180..takde bfast apa semua..semata2 harga bilik..uwaa..bole la..dalam takde budget, terpaksa la saya curi2 sket duit simpanan.. :p


Dengan keadaan sehelai sepinggang tu, kami layan kan aje..malam tu beli baju sorang sehelai untuk buat tido..baju kurung saya tu saya jadi kan baju untuk solat..nasib baik la saya sekarang dah pakai stokin..so, bole la..lengkap la syarat pakaian untuk solat..alhamdulillah..hehe..beli berus gigi, ubat gigi & bedak..pastu tapau makan malam & balik makan kat hotel..yeah2x..hehe..

Seronok jugak sesekali buat unplanned trip ni..hahhaa..Ahad pagi dalam kul 10 lebih kami check-out..pastu singgah Pasar..again..strawberry coklat tak lupa punya..then beli ubi keledek nak balik rebus kat umah..jagung & strawberry sket..hihi..pastu, Zooommmm..balik KL..haha..sampai KL dah kul 4..lepak2 jap, tido2, rehat kan badan, pastu malam before balik, saya, suami, Lin and suami dia Saiful gi makan kat foodcourt Alamanda..Saiful belanja kami malam tu..alhamdulillah..hehe..pasni ingat nak belanja dorang lak lah..hehe..malam tu saya balik Penang dengan menaiki bas Eagle kul 11.30 malam..hohohoo..macam esok tak keje je kan.. :p

Tuesday, September 4, 2012

My HuBbY is My BeSt AdViSeR.. ^_^

2nd entry of the day... ^_^

Ari ni nampak nyer masih free..esok dah ada meeting for new task..hohoo...setelah sekian lama takde keje, akhirnya misi bermula esok..no more enjoy..huaaa...nangis..kekeke..takde la..saya pun rasa tak sedap ati jugak kalu free lama2..sebab kawan2 semua tengah bizi sekarang..huhuu..

Semalam on phone sembang2 ngan hubby..cite pasal experience gi gym for the 1st day..macam2 kami sembang..perkara yang dia nasihatkan kat saya yang saya rasa bagus untuk di ingat ialah, dia cakap, jangan set mind gi gym untuk kurus..just enjoy the programme/exercise and anggap la tu salah satu aktiviti untuk hilang kan sedikit stress setelah penat bekerja and anggap lah ia untuk kecergasan/kesihatan kita..tu jer..in case if at the same time weight can be reduce, just assume it as a bonus.. ^_^ so, kita takde la rasa beban or frust sangat if berat tak turun2..hahaha..yela kan, some people gi gym, ada target to lose weight for certain amount within a period..kalau tak capai target tu, sure kita frustrated kan..so, better jangan set..just enjoy and jadi kan habit.. ^_^

Umur dah meningkat..metabolisme dah menurun..so, i think it's the time to take care of our healthy..betul tak kawan2.. :) bila berat naik, nak pakai baju apa pun susah..semua jadi tak elok..nampak lemak sana sini..tadi pun Shikin dah tegur cakap badan dah nampak berisi..yes i know..sebab tu la saya tak nak biar kan melarat..and also, common to all ladies, kalau lepas kawen, sure berat cepat naik..betul tak? hahhaa..now i know..dulu2 tengok kawan2 yang dah kawen naik berat mendadak, i was thinking how..how it can be?? now i can feel it myself..kikikii..seram u..berat naik mendadak..huhu.. T_T


1st DaY at GYM...

As-salam.. ^_^

Fhewww..seronok sangat dapat gi gym semalam..and seronok jugak sebab pagi ni timbang berat, it's reduced..yeayy!! tak macam ari2 sebelum ni..frust je bila tengok number yang tertera kat penimbang tu..hopefully it can be reduce to my aim number soon.. ^_^

Ari ni plan nak gi lagi..kalu takde keje la..semalam datang keje pun, still the same..lepak je sebab environment untuk next stage blom ready..saya ada appoinment ngan personal trainer petang ni pukul 6..tapi takpe..kalu cannot make it, leh postpone..hee..tapi saya tengah semangat ni..hahhaa..kalu bole, nak gi ari2 sementara masih free..kalu projek dah start, takut tak sempat dah nk spend time untuk gym... :(

Semalam ingat nak join kelas Yoga..tapi segan sebab sorang2 takde kawan..tapi bila tengok sket untuk permulaan kelas tu, macam menarik..maybe next week nak join..hee.. =D

Saya dah dapat kawan baru kat sana..Farina nama dia..keje kat Agilent..dia datang ngan lagi 2orang kawan..tapi laki..huhuu..tapi takpe..at least ada kawan perempuan sebagai teman untuk masuk kelas..kalu yang cardio and exercise lain tu, saya tak kisah pun takde kawan..sebab dah biasa..ari ni dorang plan nak try gi kelas Zumba..haha..gelek habis la nanti macam Shakira..hahha.. :p

Saya tak pasti sempat join kelas tu ke tak sebab saya nak kena follow trainer..entah apa la yang dia nak ajar saya ari ni..semalam dah ada dah sorang adik ni nama Syasha tolong ajar cara guna equipment.. ^_^ kenapa perlu ada trainer lagi? i also dunno..we will see later ya!! hee..

Monday, September 3, 2012

Gym.. ^_^

As-salam...

Terpaksa..bukan dipaksa..tapi memang harus pegi..insyaAllah..hopefully..saya akan disiplin pergi..takmau hangat2 tahi ayam jer lebih..haishh..bahaya2..dah la spend mahal2..kalu tak pergi, memang naya la jawab nyer..

Macam ni, actually since balik raya last week, saya timbang la berat badan saya...MasyaAllah..berat maintain gitu even kat Sarawak saya takde langsung pantang makan..semua saya bedal..air bikarbonat, kek lapis, kerepek, kuih raya, lemang, kelupis, rendang bagai..semua saya makan..tak tentu masa..asal perut lapar jer, saya makan..ngap2..ngap2..huhuu..bila hubby tegur, saya cakap, nanti2..lepas raya saya diet..haha.. :p

Dah tu, alhamdulillah sangat2 la kan sebab berat maintain...tapi, keesokan ari nyer, saya timbang berat, naik 0.4kg..pastu lusa timbang lagi..naik jugak lagi 0.4kg..tulat, 0.3kg..makin ari, makin naik day by day..huhuu.. T_T.. saya dah mula cuak..cuak sesangat.sebab saya tak paham kenapa naik jer berat ni even saya makan macam biasa ja..takde melantak apa pun..huhu..sedih2..balik keje, saya gi jogging kat padang umah..tapi terbantut sebab ada anjing..patah balik masuk umah..weken baru2 ni pun sama..saya kuar jogging..sama jugak..ada anjing..tu pun nasib baik ada uncle ni tolong halau kan..at last, round pusing padang ngan uncle ni..tapi tak jogging la..jalan jer...sambil borak2..hahaha...

Semalam lak saya kuar ngan adik gi tengok wayang kat Qbay..pastu sementara nak tunggu time wayang tu, kami singgah ke tempat gym (Absolute Fitness) kat situ..sama level ngan GSC..potpet punya potpet, tup2 terasa diri ni berminat..apa lagi, lepas wayang, terus gi situ lagi..kali ni terus proceed lepas call hubby mintak permission and confirmation..huhu..hopefully sangat2 saya dapat gi dengan penu disiplin..risau2..sebab dulu2 penah gi dah..tapi bulan pertama ja yang aktif pun..lepas tu, bulan ke2 jarang2..bulan ke4 terus senyap..hahaha...uhuhuhuu...

Kali ni dah la saya amik package yang untuk setahun terus..siap dapat extra 4bulan free sempena Merdeka's promo..hihi..total, RM1440..lesap..fheewww..tapi bila divide ngan 16 bulan ni, kira worth it la jugak sebab sebulan jatuh rm90 jer..dulu2 saya gi, sebulan rm88..so kira ok la..tu yang saya proceed tu..futhermore, dia kata, kalu preggy mommy, dapat excuse..leh freeze tempoh tu for the while dia tengah preggy.. :)

Petang ni ingat nak start dah..saya dah bawak baju spare segala bagai..semangat tuh..semoga berterusan lah begini..huhu..lagi pun, umur dah makin meningkat..metabolisme badan dah semakin merudum..so, no choice..the best way is GYM..apa salah nyer spend a bit for our own healthy..right?? ^_^

Thursday, August 30, 2012

KeLaKaR..

Hi..As-salam.. ^_^

Semalam saya bawak kek coklat & kek lapis ke opis bagi kawan2 makan..kuih raya dah sold out..kekke..so, saya buat la kek coklat..alang2 saya lepak sorang2 kat umah masa selasa malam tu so saya pun baking2 lah..hehe..

Kawan2 puji cakap sedap..macehh..hehe..ari ni saya bawak untuk buddy saya plak..memang dah jadi rutin..kalu balik sarawak, memang akan bagi kek lapis sket kat buddy(Theena)..pastu saya bagi kek coklat saya jugak..dia punya la suka kek coklat saya tu sampai buat joke ngan saya tadi..setelah sekian lama saya takde keje..dari bulan puasa ari tu..pastu tadi dia cakap, "Ruzanna, i got task for you..please send me an email of chocolate cake recipe..hahhaa..gelak besar saya tadi..hehe..

Ada gak kawan yang nak order..hmm, saya rasa2 macam nak sambung balik la bisnes jual kek ni..hehe..buat bila ada masa lapang..ok pe kan..at least masa saya terisi ngan benda yang berfaedah.. =D
InsyaAllah..hehe..


Tuesday, August 28, 2012

1st TiMe BeRaYa Di SaRaWaK..

As-salam..

1st time saya beraya di Sarawak..jauh dari family..memang la rasa pilu..tapi takde la sampai mengalir airmata ni..cuma sekadar sesekali tu terkenang jugak lah family di kampung..huhu..

Setiap kali tengok anak sedara bernama Rayyan ni, setiap kali tu lah saya teringat anak sedara saya yang 2orang tu..Afiq & Haziq..tapi Haziq gi Melaka lak ni..saya baru sampai Penang tengahari semalam ngan suami saya.takde sapa pun kat umah..pagi tadi dah hantar suami ke stesen bas express..dia naik bas jer kali ni sebab dah berabis banyak dah untuk tiket flight balik ke Sarawak ari tu..insyaAllah, walaupun tahun depan tak balik beraya kat sana, tapi kami akan balik jugak masa kenduri abang Ibrahim & kak Mus..

Sesungguhnya saya amat terharu dengan family baru saya di sana..bila dorang tau saya dah nak balik semenanjung, ada la kakak & abang ipar datang umah bagi ole2 untuk di bawa pulang..ada yang bagi kek lapis buatan sendiri..kerepek..dan jugak beras padi huma..terharunya..tapi, memandangkan kami takut terlebih muatan, jadi kami terpaksa la kurangkan kuantiti beras tu..uwaa..sedih..bukan senang nak dapat beras tu..dah la berkhasiat & kurang kanji..huhu..

Pengalaman beraya kat sana, okla..syok tu syok..sebab ada kelainan kat makanan dia..p umah tu, makan kerepek..minum air gas..wow..memang syiok laaa bina badan..hahhaa...kek lapis lagi jangan di lupa..memang tak hingat dunia saya makan..hehe..dah la saya ni suka kunyah2.. =D

Papa pun, 1 pengalaman baru saya di sana..happy tu happy la sebab suami ada di sisi..tapi tulah..tak biasa lagi kot..huhuu..takde menu dari saya untuk mereka merasa..hehe..terasa malu & rendah diri..tapi apa leh buat..saya perlu akur dengan kelemahan diri..huhu..tapi takpe..saya akan asah skill saya ni lagi supaya balik lagi skali, saya akan masak plak masakan saya..hohohoo.. ^_^

Tuesday, August 14, 2012

4 HaRi LaGi.. ^_^

Salam ^_^

Tinggal lagi 4ari jer lagi nak puasa..hehhe..lepas tu dah RAYA..!! yeayy!! sempat lah saya merasa berbuka di Sarawak untuk 1ari..berbuka awal gitu..sejam awal dari Penang kalu tak salah saya..hahha..best2!! =D

Flight saya ke sana Jumaat ni pukul 6.25petang dari KL..my hubby dah beli kan jugak tiket untuk saya dari Penang ke KL pukul 2.55petang ari Jumaat..so, nanti saya lepak kat airport jer la tunggu my hubby datang..ehhehe..berbuka dalam belon la kami Jumaat ni..huhu..takpe2..saya tak kisah..ok jer..heehhee..

Ari tu dah beli kerepek untuk bawak balik Sarawak...pastu ari ni saya order kuih raya kat kawan adik..1 jer la pun..huhuu..serba sket jer ole2 dari saya..huhuu..sebab saya susah la nak handcarry banyak2...tu salah 1 sebab la..saya ni pemalas sket nak pegang2 banyak2..huhuu..

Tahun ni 1st time beraya di Sarawak, kampung suami..macamana la suasana nyer kan..tak sabar nih..hehe..maybe meriah la kot kan..sebab family suami besar..hehehe..semoga tok, adik2 & kakak ku beraya dengan gembira jugak tanpa saya di kampung..sob3x..will missing them of course.. T_T


Thursday, July 26, 2012

Ramadhan ke-6 sudah..

As-salam...Ramadhan ke-6 sudah... ^_^

Fuyoo...ari ni saya datang awal ke opis..kul 7.45 dah sampai daa..semangat2..kot2 leh mintak permission balik awal..kah3x..tapi, 15min jer pun awal nyer..haaha...

Plan semalam, nak balik memasak di umah..tapi punah gara2 terpaksa balik keje kul 6..huhuhuu..sampai umah jer dah kul 6.30 sebab jalan sesak sket..haishh..at last, tumpang juadah adik jer la..dia masak jugak semalam..kekkee..bagus2 =D

Korang dah beli baju raya?? saya dah..last weekend..tema tahun ni color hijau..chewah2x!! start ngan my fav color dulu tu..hahaa..sedondon sangat baju kitaorang sebab beli kat 1 butik ni yang menjual pakaian untuk 1 family..kalu ada anak laki or perempuan, pattern nyer akan sama ngan mak ayah dia jugak..so cute kan..hehehe..tak sabar nak ada anak sendiri..tapi till now, blom ada rezeki kami lagi..takpe2..i'm ok with that..coz i know, He knows the best for us.. ^_^

Esok, adik saya yang bongsu tu nak balik..yahoo..dia cuti seminggu sebab kelas dia blom start lagi..so, dapat lah saya berbuka bersama dia next week..and also dapat lah dia tolong saya buat kuih raya weekend ni..kekee..yes!! ada pembantu.. =D

Kek lapis pun dah saya order kat anak sedara saya untuk di bawa pulang ke semenanjung nanti..anak sedara saya cakap, kena order awal..kalu tak nanti habis..wahhh...dasyat2..maybe sebab kek lapis sudah menjadi menu utama setiap umah di sana pada hari raya ni..habis laa..gemuk la saya lepas balik dari beraya di sana..sob3x..banyak nyer duit nak pakai bulan ni..hehhe..nasib baik akan dapat gaji lagi sekali before raya..leh la dijadikan bekalan untuk balik Sarawak tahun ni...hahaha..duit raya untuk anak sedara, duit nak shopping2 lagi kat Sarikin..owh, can't wait..perasaan nak beraya di tempat orang?? hmm, excited sebab saya nak tengok adat and kemeriahan keluarga baru saya di sana..oyeahhh!! ^_^

Wednesday, July 25, 2012

SaLaM RaMaDhAn

As-salam..

Fuhh..setelah sekian lama tak menulis, ari ni baru dapat peluang tu..setelah lapang sejenak dari kebizian yang melanda sejak akhir2 ni..sangat stress..rasa nak nangis pun ada..overload!! overload!! :(

Tapi takpe, it will gonna be fine soon..sebab project hampir ke penghujungnya..so, bersabarlah wahai Ruzanna..hehhe..

Puasa tahun ni, biasalah..bagi yang baru berkahwin macam saya ni, for sure lah ni Ramadhan yang pertama bersahur, berpuasa & berbuka bersama insan tercinta..hmm, but for me, still less..due to we are not staying together yet..huhu..tapi tak mengapa..anggaplah ini sebagai 1 ujian untuk kami..one day nanti, pasti kami akan berpeluang hidup sebumbung jua..tapi, saya pun tak pasti bilakah masanya itu...sob3x...

Til today, juadah berbuka saya pasti nyer dari luar..i mean, beli..instead of masak sendiri..so, saya ingat nk tukar lah..saya nak balik memasak di umah..simple2 pun ok..stakat nak isi perut sendiri jer kan..hahaa...jimat pun jimat..tu yang penting...plus, makanan tu di jamin bersih...ingat lagi tak dengan kes tahun lepas..ada orang tu meninggal gara2 keracunan makanan dengan juadah yang di beli dari Bazar Ramadhan..nauzubillah..mintak jauh lah dari keluarga kita..huhu..kuih plak, maybe saya leh buat kuih yang simple2 jer..asalkan ada..sebab selalu nyer, memang saya ni jenis yang nak kena ada kuih gak..kalu tak, rasa tak lengkap juadah berbuka saya tuh...hahaa...macamana nk diet kalu macamni wahai diri..kekeke.. ;p

Opss..it's near to 11.30 already..i have to stop here..jap lagi nak ke Giant jap..leh ushar2 apa yang patut sebagai stok memasak di umah...hehee..daa..Salam Ramadhan dari saya sekeluarga... ^_^

Thursday, June 28, 2012

NuToX PrOdUcT

2nd entry of the day..

Owh, saya blom post lagi tentang Nutox..huhuu..asyik lupa jer nak post..haishh...sorry yea kawan2..

Ok, list kat bawah ni adalah list produk2 Nutox yang dah saya miliki.. ^_^

(1)   Wrinkle Away Cleanser
(2)   Skin Refining Astringent
(3)   Moisture Emulsion SPF25PA++
(4)   Solar Block SPF45PA++
(5)   Ageless Eye Refiner
(6)   Advanced Serum Concentrated
(7)   Bird's Nest Essence
(8)   Supernatural Night Repair

(9)   Superstar Night Mask
(10) Skin Reborn Exfoliator

Well...mari saya cerita 1 per 1 k..

As usual, basic yang perlu ada untuk jaga muka ni ada 3..facial foam, toner & moisturizer dia..kan?? So, for the starting saya guna 3 produk ni jer..kebetulan plak, masa tu ada special pack..dalam tu dah ada Skin Reborn Exfoliator and Ageless Eye Refiner added into 3 items yang basic tu..

Masa 1st time try Moisture Emulsion tu, saya suka sebab dia lotion..bukan cream..sebelum ni saya pakai Safi jer..Safi kan cream..so, muka saya nampak berminyak..tapi, dengan Nutox ni, saya suka sebab dia serap terus ke dalam kulit muka kita..Wrinkle Away Cleanser dia ok sebab muka rasa tegang setiap kali selepas kita cuci muka kita..Skin Refining Astringent (toner) dia pn ok..jenis spray..kalu safi dulu kena tuang2 atas facial cotton kan..hehhe..also bagus sebab muka tak rasa bergetah..macam kita basuh muka jer..kalu Safi, saya dapat rasa muka ni bergetah2 sket lepas letak toner..huu..

Lepas letak toner, kena pakai Ageless Eye Refiner dulu..then baru letak moisturizer..eye refiner ni best sebab leh bantu melambatkan kedutan di mata kita..yang dah memang berkedut, susah sket lah kan nak recover..so, mana2 ladies yang dah nak masuk 3series macam saya ni, kena start jaga dari awal sebelum terlambat lah kan..saya tak cakap produk ni leh buat mata kita tak kedut sampai ke tua..tak eh..dia cuma boleh bantu melambatkan sket sistem penuaan kita jer..hee..

Ok, move to Skin Reborn Exfoliator lak..yang ni saya pakai 2x seminggu ja..tak perlu lah pakai ari2..function dia untuk buang sel2 kulit mati & blackhead..tu pun sket2 jer la leh bantu..yang pasti, dia macam ala2 scrub yang leh bantu buang daki2 di muka..so, bersih sket la muka kita ni kan..hehee...

Lepas 2bulan pakai 5 produk ni, saya gi tambah lagi koleksi produk..saya add Bird's Nest Essence & Supernatural Night Repair. Yang ni untuk penjagaan malam plak..lepas cuci2 muka ngn cleanser, pakai toner, then letak lah Bird's Nest Essence ni dulu..pastu baru letak Supernatural Night Repair ni plak..kalu nak ikut kan, kalu saya tak skip pemakaian yang ni, memang muka saya susah betul nak naik jerawat..cuma nyer, kadang2 saya terlampau ngantuk..so, kadang2 tu terus cuci2 muka & tido jer..saya memang perasan sangat..tapi kalu kita memang selalu pakai tak missed, memang susah la jerawat nak tumbuh..tapi masa nak period tu, ada la sket..tapi tak la banyak..kadang2 1 or 2 jer..

Selang 2bulan plak, saya gi beli Advanced Serum Concentrated.. memang best pakai serum ni..actually kena pakai 2x sehari..siang & malam..tapi orang tu kata, kalu muka terkejut, memang jerawat senang nak tumbuh sebab serum ni macam tajam sket..kita hanya perlu letak sket jer kat muka ni..sekali press penutup dia tu pun dah memadai untuk keseluruhan muka ni..so, lepas dengar dia cakap macam tu, saya just pakai sekali jer iaitu sebelah pagi..kalu tetiba nak period, naik jerawat kat muka, saya akan stop pakai serum ni kejap..lepas jerawat dah surut, baru saya sambung pakai balik..tapi perubahan di muka nampak ketara gak la..muka nampak berseri2 sket..hehe..

Then last skali saya gi tambah lagi 2produk dia..iaitu Solar Block SPF45PA++ and  Superstar Night Mask ..Solar Block ni memang kena ada..sebab nyer, muka saya ni cepat sunburn..before pakai produk ni, cepat betul ada bekas kat muka ni..berbelang bila bukak tudung..so, lepas pakai Solar Block ni, muka saya dah sekata tona nyer..kekeke..dah tak perlu risau lagi dah..kadang2 kan, muka leh nampak macam pakai fondation jer lepas pakai Solar Block ni..betul..tak tipu..hehee..memang ada kelainan..then, lastly Superstar Night Mask..yang ni saya pakai 2x seminggu..sama macam Skin Reborn Exfoliator..everytime kalu saya nak pakai Superstar Night Mask, sure petang tu saya akan pakai Skin Reborn dulu..hehhee..dah jadi rutin dah..kesan dari pemakaian Supernatural Night Mask ni ialah, kalu muka kita ada jerawat, jerawat kita cepat kecut..tu apa yang berlaku kat saya lah..sebab tu la iklan produk ni dulu, Fazura ada cakap, "bangun pagi esok, magic!!"..hahaa..saya tak pasti bagi Fazura, apa yang magic nyer..tapi bagi saya, tulah magic yang saya alami..haha..kalu time pakai tu memang takde jerawat, esok pagi bangun, muka nampak lebih berseri2..segar bugar and nampak kulit muka lembap jer..

Selamat Mencuba kawan2..semoga info yang diberi ni dapat membantu sedikit sebanyak kawan2 kat luar sana yang masih tertanya2 tentang produk ni.. ^_^

SeLaMaT BeLaJaR aDiK Ku...

Salam...

Minggu ni saya nak tururn KL..eh, S.Alam actually..sebab nak hantar adik masuk MSU..alhamdulillah... ^_^

Tapi, Ahad pagi baru nak gerak ke sana..so, saya cuma dapat jumpa my sweety hubby only half of the day ja la..confirm kitaorang sampai pun dah tengahari..then baru leh jumpa hubby..esok pagi Isnin tu dia dah keje..kami plak, akan gi hantar adik for her registration..huhuu..takde dah geng saya kat umah..selalu saya suka gossip2 sembang2 ngan dia..huhuu..sedih2.. T_T

Tapi saya takleh tunjuk saya sedih sangat sebab nanti dia lagi la sedih..must be strong..yeahh!! Huhuu..nak suh dia balik kerap2 sket lah..kekeke... :p

Ish, rasa macam nak buat sumthing la Sabtu ni..then nak bawak kat hubby Ahad tu..tapi nak buat apa eh?? hurmmm...thinking2x.. (-_-") will find it later..hehhee... =D

Barang2 persiapan adik untuk ke sana dah dibeli sedikit demi sedikit since last weekend..banyak yang dah settle kecuali minor2 items..so, insyaAllah semua akan dibereskan...hip2 hooreyy!! Good Luck for my sis...hope u can perform & study well eventhough far away from me and families..huhuu~~~

First time adik jauh dari kami..hope dia leh sesuai kan diri di sana..jangan culture shock dah laa..huhuu..

Wednesday, June 20, 2012

I cHoOsE NuToX... ^_^

2nd entry....

Sekarang saya dah tak pergi buat facial treatment dah..saya jaga sendiri jer muka saya ni..uhuk3x..next year dah nak masuk 3series..tapi nasib baik bufday saya hujung tahun..so, lambat sket la kan..kekkee.. :p

Bila umur dah makin meningkat ni, kita kena lah lebih aware about our face, skin, yang mungkin akan di mamah usia dengan cepat kalau tak di jaga rapi.. (-_-") korang ingat saya ni rajin sangat ke nak jaga2 ni semua?? kekeke..malas gak nih..tapi harus lah jaga kan..sebagai seorang isteri, kita kena la jaga diri kita sebaik mungkin..buat sebaik mungkin untuk tambat hati suami..at least kita akan rasa puas hati..

Saya akan cerita pasal produk Nutox yang saya pakai ni on next entry k..i'm happy with this product..nak pakai SKII tak mampu..huhu..so saya try Nutox yang diperbuat dari bird's nest ni..duta produk ni ialah Fazura..i like her so so much u know...hahaha..Fazura ni cantik sangat.. ^_^ like!! like!! like!!

Kalu tengok dari carta Top 3 entry saya yang paling famous amous, Nutox punya entry jatuh pada tempat ke2..so, i know ramai orang dok google pasal produk ni kan..kan? so, sebagai pemakai produk Nutox yang tegar, saya akan kongsi sedikit sebanyak pengalaman saya sepanjang pemakaian produk ni selama setahun..hehhe...produk ni takde la nak buat kulit kita mengelupas ke apa..siap bleh tunjuk muka sebelum & selepas tu..kekeke..produk ni just nice untuk kulit muka saya ni..i mean, sebelum ni, kadang2 jerawat nak jer tumbuh kat area2 seperti pipi, dagu, atas hidung & kat tengah2 dahi tu..tapi selepas pemakaian produk ni secara konsisten, muka kita ni akan sentiasa terjaga..maybe produk lain pun begitu jugak..tapi saya lebih selesa dengan Nutox..so, i stay with it...heee..takpe lah, saya tak nak panjang2 kan entry yang tak bergambar nih berjela2...tunggu next entry with the picture of Nutox product yang menjadi koleksi saya k..stay tune... ^_^

I LoVe aLL mY FrEnS..

As-salam...

Pagi semua...!!! Mari kita mula kan ari ni ngan senyuman... ^_^

While waiting for the job given, saya nak sembang2 kat sini..hmm, apa yang nak di sembangkan eh?? saya pun tak pasti..kekekee...tapi, time2 otak tengah free dari memikirkan hal keje, memang masa yang sangat2 sesuai untuk menulis..hehhe..selalunya saya tak tulis tajuk lagi untuk entry saya..saya akan karang2 dulu sampai habis, then baru saya reka tajuk yang agak sesuai ngan karangan merapu merapan saya  nih..bleh tak?? hahhaa...

Hmm, rasa2nya saya nak share tentang apa yang saya rasa tentang kawan2 saya lah..my lovely fren..hehe..saya happy sebab saya punyai kawan2 yang sentiasa di sisi di kala saya memerlukan..saya terharu ada kawan2 macam ni..bila saya sedih, atau sekadar bagi klu yang saya tengah bersedih, kadang2 kiasan jer pun dorang dah leh syak & terus whatsapp, mesej or pape jer lah untuk bertanyakan kabar..also, ada kawan yang bakal mendirikan rumahtangga..dia cakap, saya lah orang pertama yang dia akan jemput..hehhee..semua2 tu buatkan saya rasa terharu sangat..bila orang menghargai kita, kita pun happy kan?? kadang2 saya rasa, saya ni bukanlah seorang kawan yang baik pun..banyak sangat kekurangan saya..tapi saya bersyukur dorang selesa kawan ngan saya..ye ke?? selesa ke?? takpe lah, pape pun saya tetap bersyukur..alhamdulillah..contoh lain, bila saya sedih kandungan tak lekat2 lagi, ramai kawan2 yang bagi tips itu ini..happy & terharu tau..!! huhuu..thanks to all my dearest fren..i luv u all...!! :-*

Tuesday, June 19, 2012

StOp HeRbaLiFe for a WhiLe..

2nd entry...

Hai..ari  ni saya takde keje..wow..!! it was great is it?? hehhee..great sampai buntu taktau nak buat apa..hahaha..so, meh saya karang lagi 1 entry..yang saya tak pasti akan berkisar tentang apa..yang penting, saya terasa nak menulis.. =D

Kadang2, bila kita suka menulis ni, saya risau takut2 apa yang ditulis tu sebenarnya tak bersesuaian atau pendek kata, tak sepatutnya diceritakan..huhuu..tapi, ni blog saya kan?? so, saya leh tulis apa2 pun slagi tak menyakiti mana2 pihak..lagi pun, ada ke pembaca2 yang setia?? saya takde lah mengharap ada orang yang membaca blog ni..cukup sekadar saya jer yang suka menulis and luahkan perasaan dikala sunyi..hehee.. ^_^

Saya still gemuk la..nafsu makan bertambah2 lately ni..ntah kenapa..orang cakap, awal2 kawen memang macam ni..yeke??? kenapa eh?? saya akan cuba berdiet lagi..berjayakah?? menjadi tanda tanya..disebabkan saya masih tak lekat2 kandungan, adik syor kan saya untuk stop sekejap pengambilan Herbalife ni..yelah, manalah nak tahu kan, mungkin disebabkan Herbalife ke..tapi saya sendiri tak pasti..setahu saya, Herbalife ni bagus..bukan sahaja untuk berdiet, malah untuk kesihatan kita..kawan saya Shikin, dia cerita, mak dia dulu sakit lutut..engsel dah haus doktor kata..so, tak lama lepas mengamalkan Herbalife ni, mak dia dah larat naik tangga & takde sakit2 lutut dah..bagus kan?? saya suka!! lagi satu kes, ayah kepada salah sorang coach Herbalife sendiri...ayah dia sakit jantung..kena operate..ada lebih kurang 4 saluran jantung dia yang tersumbat..so, doktor syorkan untuk operate 2 lubang dulu..then, berehat untuk beberapa bulan sebelum meneruskan operate untuk lagi 2 lubang yang tersumbat tu..selepas operate, si anak a.k.a coach Herbalife tadi suruh la ayah dia minum Herbalife..masa next check-up with the doctor, he said, "eh, mana pegi lagi 2 saluran jantung yang tersumbat tu?? dah clear jer nih?? " hah, you see..betapa Herbalife ni membantu di dalam kesihatan kita..tapi pape pun, jangan lah kita lari or terkeluar dari akidah kita sebagai orang Islam..ini semua, atas ketentuan Allah jua..cuma nyer, kita leh berusaha.. :)

Saya stop bukan sebab tak percaya kan Herbalife..tapi saya stop sebab nak cuba test samada betul or tak tanggapan adik tu..pape pun, semua ni keje Allah..Dia lah penentu segala2nya..

Macamana ngan diet saya?? insyaAllah..akan diusahakan sendiri..mentality kena kuat..kekeke.. ^_^