Tuesday, April 11, 2017

Fit Lady Week1

Assalamualaikum...

Saje nak sembang pasal program Fit Lady week1..ari Sabtu bru2 ni kiranya 1st day utk program ni..tp buat di sebelah ptg..3.30-6.30..dan pada hari tersebutlah kita akn buat weight in..actually bg sya, kalu kita nak timbang berat, timing yg plg sesuai adalah seawal pagi..di mana perut kita masih kosong..kalu dah petang mcm tu, confirm2 la dah berat sbb kita dah makan bfast, lunch, minum air..dan semestinya menu yg kita makan tu tak sama dengan minggu2 or ari2 seterusnya..btl x? Tp xpela.nk ckp pn sya xberani..lg pun aritu byk sekolah bt sukan..so peserta program ni ada yg terdiri drp cikgu2 malah guru besar pun ada..

Okla, disebabkan timbang di waktu petang mcm tu, dah confirm2 la beratkan..berat saya naik 2.4kg dr last jk1m8...hahaa..half dr total lost..tp kalu nak ikutkan, kalu timbang di waktu pgi, sya rasa actually sya gain 2kg je kot.. :D

Susah sebenarnya nak diet kt Penang ni berbanding duduk kt KL ngn hubby..sbb hubby of cos akan support wife dia ni kan..kt sini ddk ngn adik..pastu kadang kuar ngn dia msa weken xkan dorg kena ikut menu sya..sya dh ckp xpyh ikut..makan je apa dorg nak mkn..nnti pandai2 la saya..tp at last sya kecundang jua..uhuk2..tp bila masuk weekdays ni sya try la back to track..just do my own healthy meal..simple but yummeh..hehe..tapi now i tgh period..so tiba2 je mcm nakkk sgt mkn coklat..tiba2 je nakkk sgt mkn kek..i cant control..nanti stress..so terpaksa mkn jgk..xpe2..sabar2..stress2 kang nnti berat ssh nk trn plak..so kita relax2 je k..dont push too much on urself..betol x?? :D

So isnin lepas sya buat ikan tenggiri grill..dgn sayur brocolli, carrot, telur & ubi kentang sbb sya x amik nasik..arini plak sya buat sup ayam..tp lupa plak nak snap gmbr sup ayam tu..xpelah..haha..

Esok plak dah ada menu dlm kepala..xpe..nnti sya ngomel2 lg kt sini..memandangkan sya pun boring gak dok kt Penang ni jauh dr suami..sambil2 layan mata ni sblm tdo, bleh gak taip2 merapu kt blog yg dah bersawang ni..hehe..minggu pertama Fit Lady ni sya mcm kecundang je..tp try la to be good as i can..semalam ada bt workout spt yg disarankan oleh coach..arini xsempat sbb bz baking..kepala smpi pening2 dah ni..so mlm ni rest awl sket..sbb esk seawal pgi dah nk bgn buat puff lak..ada kwn order nak dtg pickup kul 8pg..hehe..alhamdulillah..1st order setakat ni..kalu ada yg nak brownies tu sya tolak ke adik sya..yg lain3 tu sya yg akan baked..hehe..rezeki dikongsi bersama la..bru best sket..alang2 sya pn kt sini pinjam oven adik sya tu..so kena la phm2 sndiri kan.. :'D

K..see ya guys..muahh..xoxo..

Monday, April 3, 2017

Program Fit Lady 1.0

Assalamualaikum..

Selamat malam..dah sebulan tamat program jk1m8..dan dlm tempoh tu la sya lupa diri..tak diet langsung..ada la sesekali rasa nak sedar diri tp kecundang jua..huaaa...

Jumaat ni after suami sya hbs keja, kmi akn berangkat blk ke Penang..sbb keesokan harinya iaitu 8april, sya akan join lg 1 program Fit Lady 1.0 under coach Kak Iylia Jamil..memang septtnya sya plan nk join jk1m8 bru2 ni under dia..tp memandangkan ada byk problem yg nk di settlekan, mcm kereta kancil sya tu ada rosak sket..tayar pun dah botak, oven yg bersaiz kecik yg bleh dibawak travel pn nk kena beli, sbb kt sini sya pkai oven industrial..xdpt la nk usung ke sna ke mari..so mmg byk lah halangannya yg membuatkan terpaksa sya join je program tu kat sini under coach Ira..so sepanjang program tu selama 6minggu, sya berjaya menurunkan berat sebanyak 4.8kg..dan menjuarai kawasan ni..alhamdulillah..tp juara utk kawasan under coach Kak Iylia ni turun sebanyak 12kg dlm tempoh 6minggu tu..dasyat x?? Dasyat kan..so sbb tu la sya nk try jgk ddk under coach Iylia n nak pelajari plak tips2 dan ilmu2 dr dia..mna tau semangat sket ke lps tamat program under beliau..hehe..

Nanti program Fit Lady ni akan tamat pda 14May dah seminggu selepas tu kita umat Islam semua akan menunaikan ibadah puasa..haa..seronok2..tak sempat sya nak berjimba2 langgar diet, tup2 kita puasa lak..mna la tahu kn, raya ni leh pkai kebaya ke..kan kan..hehe..utk pengetahuan semua, sepnjang hidup sya ni mmg sya xpenah lg pkai bju kebaya..kebarung ada la..hihi..we will see k.. ;)

Bayaran utk program ni sma jgk mcm jk1m..rm270..tp actually jk1m tu rm300..cuma aritu dpt rm270 utk 10 peserta terawal je..last2 for me to spend money to any diet program..haha..xnak dh lps ni..so sbb tu plannya nk pulun btl2..mana tau leh trn 10kg ke dlm msa 5minggu ni..so xde la berat sgt sya nk kejar aim sya utk dptkan blk brt msa kwen dlu..yeayy..hehe..hrp lps tu leh usaha sndiri utk maintain or utk trn kn lg berat smpi sya leh pkai semula jeans Levis zaman degree dlu..insyaAllah...hehe..

k lah kawan2..sya stop kt sini dlu..lain kali sya borak2 lg ek..see ya!!


Monday, February 27, 2017

LHDN ooo LHDN..kusut oii..

Assalamualaikum..

Lama dah xmenulis..tetiba malam ni rasa mcm nak menulis plak..bulan 1 lepas sya dah g register ssm utk bisnes bakery kecil2lan sya ni..tp dr situ bermula la lhdn dh leh detect sya..sepupu sya ckp sbb ssm dgn lhdn mmg ada link..ok xpelah..what so ever..cuma nyer sya dh kena start simpan elok2 segala resit2 pembelian yg berkaitan dgn baking sya ni la..masalahnya sekarang, phm2 je la ink kt resit tu tahan brapa lama..ye dak?? Plg2 3bln cnfirm makin pudar..so sepupu sya tu ckp xpe..snap picture resit2 tu then transfer masuk dlm laptop as proof..adoii..pening kepala den..renyah tau x renyah..sya dh la dgn laptop xdak..hp 1 1 ni je la ada pn..haihh..haru btui..dh tu kena bt akaun ringkas flow duit untung rugi modal tu..ok fine..yg tu ok lg..tp still kena ada effort kt situ jgk lah kan..as u all know, baking ni mmg memenatkan..lps sukat2 bahan, kena adun..bakar..then deco..pastu basuh segala perkakas yg dah digunakan..kalu pakai buttercream lg la seksa nak menyental tu..dah tu anak kecik lg..sat2 nk nyusu..kita plak nk kena masak lg..ni dh tmbh 1 keja lg nk kena bt akaun bagai..simpan resit segala tok nenek..huaaaa.... T_T nangisss...nyesal pn ada g register ssm tu..tp ni kes nak kembangkan sket la bisnes ni..kembang2 kn pn xde la smpi rsa nak amik pekerja bagai..mmg kudrat 4kerat ni ja la yg nak bertungkus lumus pn..hmm...

Td siang dh kumpul2kan resit bulan 1 & 2..so nnti nak kena snap photo plak..bg kt husbnd or adk kot suh transfer masuk laptop dorg n buat 1 folder jap supaya senang nak cari nnti..akaun xbuat lg..pening2..ceq pening oii..

Buntu la..xtau nak luah mcmana..rsa mcm stress sgt..plg2 sya akn bca doa Nabi Yunus utk melegakan sket hati ni..k lah..cukup lah sya bebel pasal kes lhdn & seangkatan dgn nya..sya harap sya dpt hndle dgn baik nnti..aminn..doa2kan la ya..

Friday, June 5, 2015

Balik Penang

Salam Jumaat semua..apa kabar?

Sorry lah kawan2..saya dah lama tak update pasal diet saya..suppose untuk last update tu berat saya naik 0.5kg..haha..kesiann..sebab kami ada gi jalan2 Melaka..saya makan durian banyak..makan macam2..so naik lah sket berat tu..tapi its ok..memang lemaks liat lagi kot nak cair..dia macam spring zone gitu..senang naik senang turun..bila dah tiba masa betul2 baru dia mencair..hehe..

So minggu ni plak saya di Penang..tak dapat lah saya timbang sebab tak bawak balik penimbang..bonet keta dah full..so takpe lah..kita redha je lah kan apa2 pun..yang pasti aim saya sebelum puasa ni nak turun bagu jadi lagi 8kg to go for my aim..tapi tak pasti berjaya ke tak sebab kalu dah balik kamping ni makan tak hingat..kihkihh..

Owh, masa saya lepak2 kat umah penang ni kan, saya tringat jeans Levis saya yang color hitam beli masa sebelum gi honeymoon dulu..dah padan laaaa...fuyoo..tak caya..memang tak caya..kiki..tapi alhamdulillah la dah padan kan..so kita bleh la bawak balik KL nanti pakai kat sana..best2..hehe..agak3 puasa ni berjaya turin 4kg tak?? Kalu dapat memang heaven laa..hehe..

Nanti bulan puasa ni saya nak kena buat kuih raya sorang2 sebab adik saya dah nak masuk belajar dah..sambung degree..plan asal dia akan datang lepak umah saya buat kuih raya sama2..tapi tak dapat la nampak gayanya..huhu..kita hanya mampu merancang..so apa leh buat..terpaksa lah saya bertungkus lumus sorang2 untuk menyiapkan segala jenis kuih raya tu nanti..and for sure tahun ni memang saya tak dapat nak amik tempahan kuih raya sebab tak menang tangan..dengan nak kena jaga zill lagi..doa dan harapan saya, zill behave dan kuih3 semua masak elok..amin amin... 😊

Oklah kawan2..sampai sini dulu celoteh saya..next week nak balik perlis jap jumpa tok pastu balik penang terus then balik KL ahad depan..

Thursday, May 28, 2015

Aku Seorang Surirumah

Huhu..tajuk entry..bukan main..saje nak luah perasaan yang terbuku..huhu..

Seronok jer jadi surirumah ni..walaupun 24hours bekerja tapi rasa puas dapat jaga anak sendiri..kalu saya seorang surirumah tapi masih belum ada anak maybe lebih relax la kot..hehe..

Terkadang tengok suami ku pergi keje jumpa kawan2 ofis, client, kadang2 dia jumpa kawan kereta dia, rasa jeles tu datang..sebab nyer saya hanya berkawan dengan anak saya Zill..takde berjumpa sape2..boring kan..huhu..dulu masa duduk penang selalu la kawan2 lama ajak jumpa..meh la turun kl..meh la turun kl..ni dah duduk kat kl takde sape la plak yang ajak jumpa nyer..huhu..gitu je laa...tapi takpe la..memasing dah ada hal masing2..kena hormat each other lah kan..

Ari2 rutin ku sama jer..bangun solat subuh, turun buat bfast dan bekalan lunch untuk suami ku..pastu lepas suami gi keja, masak air mandian Zill..bagi mandi Zill, lepas tu saya lak mandi2, kadang2 nyusu Zill sampai dia tertido baru saya bleh gi mandi..kalu Zill bleh main2 sorang2 baru la saya leh cepat2 gi mandi..settle semua tu, turun bawah balik, rest2 jap sebelum start masak bubur kat Zill, dan ready2 bahan nak masak untuk lunch dan dinner..kalau ada baju nak kena basuh, basuh baju dan sidai..huhu..saya jadi penat sebab kadang2 Zill akan nangis kalu tinggal dia sorang2..so kena duduk sebelah dia..main ngan dia..kadang2 letak Zill dalam walker baru la saya leh buat keje tapi terkejar2 gak kat Zill bila dia pergi main area bawah tangga or nak pergi ke bawah sinki dapur yang ada tong sampah..haihh..anak mama ni..jenuh dok berlawan tarik walker ngan dia..tarikkkk p tempat selamat, dia jalan balik g tempat larangan..haha..gitu je laa..

Lepas tu dah petang sket kena angkat baju jemuran dan masak air mandian Zill untuk petang plak..gitu la ari3..sampai rasa bosan..nak kena ada jugak kawan bersembang..nak sembang ngan Zill, tapi Zill kecik lagi..huhu..jumpa suami pun dah lewat petang nak ke malam dah..lepas makan malam lebih kurang lepas isyak, dah kena tido kan Zill dan saya pun kadang2 penat dan ketiduran jugak..gitu je lah life saya sekarang..kadang2 gian nak baking..tu yang kalu dapat tempahan tu excited sangat..tapi memang jadi kalut skwt la sebab dengan Zill lagi kan.. :'D takpe2..sket ari lagi oklah tu..bila Zill dah besar sket dan pandai main sorang2..leh la mama buat keje mama jap..kan sayang kan? Hehe..

Wednesday, May 6, 2015

Diet - Check 9

Assalam..selamat malam..hehe..

Dah malam baru sempat nak update..kiki..siang tadi tak berkesempatan sebab bizi..Zill lak taknak tido sangat..sempat lipat baju je..masak pun saya buat kari ayam lebih sket untuk esok suami leh jugak bawak bekal..malam tadi kami g makan domino's..saya la teringin sangat..lama tak makan..hee..

Ok berbalik pada diet saya..ari tu sepanjang suami outstation, saya dok la timbang berat ari2..memang hari2 berat saya turun..at least 0.2kg sehari..laju bebenar..risau pun ada..tapi tak kot..maybe sebab saya penat kot jaga Zill sorang2..kadang2 makan je apa yang sempat..hehe..ari ni timbang, berat saya dah turun lagi 0.8kg..menjadikan tepat 10kg lagi untuk saya capai target berat masa honeymoon....alamak kawan2..mata saya dah tak bleh bukak..nanti sembang lagi..daa..wassalam..

Wednesday, April 22, 2015

Diet - Check 8

Assalam semua.. :)

Salam pagi rabu yang barakah..saya macam biasa..menjalankan aktiviti surirumah sepenuh masa..memasak, menyidai, membasuh, melipat, mengemas dan menjaga anak sudah menjadi rutin harian ku..hehe..

As usual, setiap 2minggu sekali saya akan update tentang berat badan saya..pagi ni saya timbang, berat turun 1.4kg dalam tempoh 2minggu ni...waaaahhhh...dasyatnye..hehe..tak sangka..sebab saya makin je makanan manis, masin dan berminyak..cuma maybe saya penat sket kot sebab last week direct kena buat tempahan kek..happy sebab dapat la jugak rezeki untuk menampung hutang ptptn dan nak bayar roadtax kereta kancil ku bulan 9 nanti..kena tolong suami jugak..sebab sekarang kan dah pindah umah..budget kena pikir betul2..saya kena la buat backup plan..walaupun husband tak suruh, tapi inisiatif sendiri nak membantu..huhu..dah terlalu banyak dia berkorban..taknak lah menyusahkan dia selalu kan..semua nak bergantung kat dia, jenuh la jugak suami ku nanti..uhuk3..

So kawan2, conclusionnya, ada lagi 10.8kg je lagi nak mencapai target berat masa kawen dulu..hihii..insyaAllah..mudah2han leh capai dalam tahun ni jugak..boleh2..yakin boleh..oklah kawan2..takleh lama3..zill si comel saya dah bangun ni..kang dia dah start merengek habis laa..kiki..daaa..