Thursday, December 7, 2017

Meh la cite 2nd day plak...

Sambungg lg...mlm ni ada mood nk menulis..so kita smbung entry td ye..entry td sya cite psl 1st day punya meal..mmg ke laut lg..tgh dok mendayung ke tepian..tp masih blom berjaya..huhuu..

Meh sya list down dlu meal sya..pastu bru smbung celoteh lg ye..

Day2-Week1
Bfast:-
Dimsum 6pcs
Air lemon

Lunch:-
Bihun sup daging
Koci 3ketul
Nona manis 3biji
Nasik kukus ikan keli separuh

Snack:-
Kacang tanah bersalut tomyam
Asam mango

Dinner:-
Ayam panggang suku
Pulut udang 1
Kuih lopis 3
Biskut rokok 4
Murtabak daging separuh
Kacang tanah salut tomyam

Haaa...tudiaaa list meal sya utk day2..kah3x..xbleh blah kan..mmg ke laut dlm btui..kuih2 tradisional lunch n dinner pn amik..amik kau..hehe..tp yg syoknya pgi tu timbang trn 0.5kg la jgk..hehe..best2..maybe berat air yg tersejat kot dr badan..

1 lg sbb nyer adalah adk sya ada kt umh..biasa laa..mkn tu pyh la sket nk catu..sbb apa benda dia mkn or beli, kdg tu kmi share3 mkn..hehe..dugaannn..xtahan nk menolaknya..dan sbb ke2 nya stok kacang tanah tu sya beli time g pdg besar msa blk kg tempoh hari..kononnya nk mkn dlm kereta msa otw blk KL..alih2 lupa nk masuk kt dlm keta..ddk la dia dlm bonet smpi ke sudah..asam pn sma..sya beli sbb kdg lately ni sya cpt pening..rsa loya pn penah..tp bkn sbb pregnant..tp angin dlm bdn..so sya sje la beli sebotol bt spare..

Kt pasar mlm td beli air yogurt farm fresh jgk perisa strawberi..adk la dia nk beli..skali i is terjangkit sama..hahhaa..yg msa kuar dgn kwn tu sya beli susu soya Vsoy..sbb dia pekat n mengenyangkan..kwn beli sbb dia ckp air tu memekat n memeriahkan lg susu bdn dia..sya pn terbeli jgk..bkn sbb nk bg susu meriah..tp as backup kot2 time xde apa nk mkn or xsmpt nk prepare meal..so bleh la sya minum susu ni bg alas perut..huhu..

Ari ke2 mmg sya xminum lg apa2 air manis yg sya beli..simpan je dlm peti tu..hihi..cuba nk control blk kalori intake yg sememangnya dh byk pn.. :'D org kata, jgn la ditambah lg myk ke api yg sdg mara kan..eh?? Mcm xkena plak peribahasa tu..hahhaa..nk kait kn dgn diet sbnrnya..hrp2 korg phm la ye..hihi..

Okla..ni sya celoteh utk food intake ari ke2..ari ke3 iaitu ari ni sya share kejap lg or esok eh..kalu bleh nk update everyday..supaya senang sya track my journey..nnti bleh belek2 blk 1 day bila dh berjaya kan..mcmana pengalaman sya nk tempuh cabaran2 n dugaan mkanan ni..hihu..

1 lg sya baker kot..most of the time mengadap dessert..nyummmsss...tak tahannnn..haha..semoga ada ruang utk sya istiqomah, fit & sihat hendaknya..aminn.. =D

Diet ke???

Assalamualaikum...sya bersiaran lagi..semalam plan nk menulis sblm tdo..tp lupa pula..asyik bersembng dgn adik n kepala skt2 sket semlm..kemungkinan kena panas mentari masa sya g Bangi beli stok bahan2 baking gamaknya..sya ni sejenis puteri lilin..eh bkn sbb sya tkt hitam or sunburn..tp sbb sya akan pening slps tu..ala2 migrain tu..haihh..seksa oii..

2 hari lepas sya cite psl 1st day diet sya kan..alih2 msa sya kuar dgn kwn tu, kmi lunch kt Texas Chicken..kmi ber2 amik chicken wrap..bg sya okla kan..tp tp tp sya amik Minute maid as my drink..uwaaa..dahaga sgt kot teman ank main before tu..kepala dh weng krg air..nyesal xbwk bekal air masak..lps ni kena amalkan bwk air masak ke mna2..huhuu..dah tu, ptg sya g psr mlm..beli donut mkn seketul.. (-_-")..mlm tu mkn chicken popcorn byk la jgk n sushi 1 ketul..haishh..fail2..

Meh sya try list down kt sini apa yg masuk dlm perut sya on the 1st day..

Bfast:-
2kpg roti gardenia putih
scramble egg 2biji

Lunch:-
Texas chicken wrap
fries sket
Minute maid drink

Snack:-
Donut 1 ketul

Dinner:-
Popcorn chicken
Sushi chicken mayo 1 ketul
Juice work mango passion

Haaa..tula list apa yg sya mkn 1st day sya..waduhhh..kecundang byk nihh..huhu..punya la sya try to avoid minuman manis..tp xberjaya jgk..juice work adk sya bg..msa sya g amik dia kt S.Alam mlm tu..dia xtau sya diet..n bg dia tu air juice..xgemuk..tp sya dh penah test..kalu sya jga mkn, tp sya minum air tu, cnfirm esk brt sya naik punya lah..huhuu..xpe2..kita usaha slow2 perbaiki diri k..xbleh sepenuhnya, pelan2 pun jd la..nk drastic sgt pn x elok jgk..badan terkejut nnti n mulala pening pala..huhuhu..

Sya smbung kt entry lain lah k utk day 2..hahaha..yg sma jgk kecundang.. =p daa~~

Tuesday, December 5, 2017

Diet?? Day1-Week1

Assalamualaikum..

Arini 5dec2017..semlm bru smpi blk dr kg..so as usual lah..kalu dh blk kg tu jgn haraplah nk diet kan..cnfirm mkn sokmo..kah3x..so sya mmg plan blk dr kg nk start diet blk..dh lama kot ke laut dlm..uwaaa...nangis..dah puas kot cheat mcm2..sob3x..dh puas jgk kot menternak lemakss..so, ok jom lah kita istiqomah diet blk ye..terasa kagum melihat kwn2 dok pulun diet..ada sorg ni dh masuk minggu ke12 pn istiqomah.. i??? I ni xpenah la berjaya smpi selama tu melainkan 2minggu je tu penah lah..adoiii..teruk btui kalu nk diet bg pencinta mknan mcm i nihh..huahuahuaaa... T_T

Pgi td liat btl nk bgn..biasa laa..kepenatan bru smpi semlm kan..tp anak i yg bgn dlu..pukul 6.50am dh bgn..cari papa dia kt bawah.bkn apa..nak ajak g kedai la tu..Zill..Zill..

So xpela sya pn bgn la jgk xlama lps tu..trn bwh kemas2 brg yg xsmpt kemas msa smpi mlm td..amik mna2 bju utk dibasuh..susun2 brg yg beli kt Pdang Besar bru2 ni..asam laa..kacang tanah bersalut laa..nyum2x..(dlm hati ckp, alahaii..aku dh nk diet ni..cmne nk mkn semua2 yg beli ni..adoii...xpelah letak je dlu kt rak stok2 mknan tu..kikihh)

Dah tu sya mula kan bfast dgn scramble egg..mkn dgn 2kpg roti putih gardenia..ank plak bwk blk kinder joy dr kedai..dia suruh plak maknya ni mkn coklat tu..yg bentuk ball..sbb dia xmkn..(-_-') alaaa...mkn coklat lak kn..adududuu..xpela pejam mata mkn la nakk..sob2x..

Sya nk mulakan diet sya dgn avoid gula dlm minuman..dlm mknan insyaAllah sya akn avoid selagi bleh..bkn apa..sya kn baker..skng ni byk produk bru yg akn sya keluarkan..so, of cos sya akn bt RnD n cnfirm2 lah sya akn rsa..terpaksaaaaaa....!!!! i try to minimize kan intake tu..just for RASA shj..hihii..

Tadi scroll2 fb tgk plak sorg kwn dh berjaya trn ke angka 5 kt dpn..kagummmnyaaa..sya ni angka 6 pn dh lama xcapai..so kena usaha lg keras lah kot..untungnya sbb sya tinggi..so nk nmpk kembang sgt tu pyh..tp still la besar..huhu..

Oklah, smpi sini dlu kot ngomelan dr sya..kejap lg pukul 11 kwn nak dtg jemput g Main Place bwk ank2 kmi berjimba kt Kidzoona tu..bab lunch, sya rsa sya bakal kecundang dh ni..tp xpe..we will try to choose the good one..sbb kwn i ni pn tgh diet jgk..hehe..bgs2..k la ye...kalu ada kesempatan sya update lg tau..nk g sidai bju dh ni..bye2!! :-*

Tuesday, April 11, 2017

Fit Lady Week1

Assalamualaikum...

Saje nak sembang pasal program Fit Lady week1..ari Sabtu bru2 ni kiranya 1st day utk program ni..tp buat di sebelah ptg..3.30-6.30..dan pada hari tersebutlah kita akn buat weight in..actually bg sya, kalu kita nak timbang berat, timing yg plg sesuai adalah seawal pagi..di mana perut kita masih kosong..kalu dah petang mcm tu, confirm2 la dah berat sbb kita dah makan bfast, lunch, minum air..dan semestinya menu yg kita makan tu tak sama dengan minggu2 or ari2 seterusnya..btl x? Tp xpela.nk ckp pn sya xberani..lg pun aritu byk sekolah bt sukan..so peserta program ni ada yg terdiri drp cikgu2 malah guru besar pun ada..

Okla, disebabkan timbang di waktu petang mcm tu, dah confirm2 la beratkan..berat saya naik 2.4kg dr last jk1m8...hahaa..half dr total lost..tp kalu nak ikutkan, kalu timbang di waktu pgi, sya rasa actually sya gain 2kg je kot.. :D

Susah sebenarnya nak diet kt Penang ni berbanding duduk kt KL ngn hubby..sbb hubby of cos akan support wife dia ni kan..kt sini ddk ngn adik..pastu kadang kuar ngn dia msa weken xkan dorg kena ikut menu sya..sya dh ckp xpyh ikut..makan je apa dorg nak mkn..nnti pandai2 la saya..tp at last sya kecundang jua..uhuk2..tp bila masuk weekdays ni sya try la back to track..just do my own healthy meal..simple but yummeh..hehe..tapi now i tgh period..so tiba2 je mcm nakkk sgt mkn coklat..tiba2 je nakkk sgt mkn kek..i cant control..nanti stress..so terpaksa mkn jgk..xpe2..sabar2..stress2 kang nnti berat ssh nk trn plak..so kita relax2 je k..dont push too much on urself..betol x?? :D

So isnin lepas sya buat ikan tenggiri grill..dgn sayur brocolli, carrot, telur & ubi kentang sbb sya x amik nasik..arini plak sya buat sup ayam..tp lupa plak nak snap gmbr sup ayam tu..xpelah..haha..

Esok plak dah ada menu dlm kepala..xpe..nnti sya ngomel2 lg kt sini..memandangkan sya pun boring gak dok kt Penang ni jauh dr suami..sambil2 layan mata ni sblm tdo, bleh gak taip2 merapu kt blog yg dah bersawang ni..hehe..minggu pertama Fit Lady ni sya mcm kecundang je..tp try la to be good as i can..semalam ada bt workout spt yg disarankan oleh coach..arini xsempat sbb bz baking..kepala smpi pening2 dah ni..so mlm ni rest awl sket..sbb esk seawal pgi dah nk bgn buat puff lak..ada kwn order nak dtg pickup kul 8pg..hehe..alhamdulillah..1st order setakat ni..kalu ada yg nak brownies tu sya tolak ke adik sya..yg lain3 tu sya yg akan baked..hehe..rezeki dikongsi bersama la..bru best sket..alang2 sya pn kt sini pinjam oven adik sya tu..so kena la phm2 sndiri kan.. :'D

K..see ya guys..muahh..xoxo..

Monday, April 3, 2017

Program Fit Lady 1.0

Assalamualaikum..

Selamat malam..dah sebulan tamat program jk1m8..dan dlm tempoh tu la sya lupa diri..tak diet langsung..ada la sesekali rasa nak sedar diri tp kecundang jua..huaaa...

Jumaat ni after suami sya hbs keja, kmi akn berangkat blk ke Penang..sbb keesokan harinya iaitu 8april, sya akan join lg 1 program Fit Lady 1.0 under coach Kak Iylia Jamil..memang septtnya sya plan nk join jk1m8 bru2 ni under dia..tp memandangkan ada byk problem yg nk di settlekan, mcm kereta kancil sya tu ada rosak sket..tayar pun dah botak, oven yg bersaiz kecik yg bleh dibawak travel pn nk kena beli, sbb kt sini sya pkai oven industrial..xdpt la nk usung ke sna ke mari..so mmg byk lah halangannya yg membuatkan terpaksa sya join je program tu kat sini under coach Ira..so sepanjang program tu selama 6minggu, sya berjaya menurunkan berat sebanyak 4.8kg..dan menjuarai kawasan ni..alhamdulillah..tp juara utk kawasan under coach Kak Iylia ni turun sebanyak 12kg dlm tempoh 6minggu tu..dasyat x?? Dasyat kan..so sbb tu la sya nk try jgk ddk under coach Iylia n nak pelajari plak tips2 dan ilmu2 dr dia..mna tau semangat sket ke lps tamat program under beliau..hehe..

Nanti program Fit Lady ni akan tamat pda 14May dah seminggu selepas tu kita umat Islam semua akan menunaikan ibadah puasa..haa..seronok2..tak sempat sya nak berjimba2 langgar diet, tup2 kita puasa lak..mna la tahu kn, raya ni leh pkai kebaya ke..kan kan..hehe..utk pengetahuan semua, sepnjang hidup sya ni mmg sya xpenah lg pkai bju kebaya..kebarung ada la..hihi..we will see k.. ;)

Bayaran utk program ni sma jgk mcm jk1m..rm270..tp actually jk1m tu rm300..cuma aritu dpt rm270 utk 10 peserta terawal je..last2 for me to spend money to any diet program..haha..xnak dh lps ni..so sbb tu plannya nk pulun btl2..mana tau leh trn 10kg ke dlm msa 5minggu ni..so xde la berat sgt sya nk kejar aim sya utk dptkan blk brt msa kwen dlu..yeayy..hehe..hrp lps tu leh usaha sndiri utk maintain or utk trn kn lg berat smpi sya leh pkai semula jeans Levis zaman degree dlu..insyaAllah...hehe..

k lah kawan2..sya stop kt sini dlu..lain kali sya borak2 lg ek..see ya!!


Monday, February 27, 2017

LHDN ooo LHDN..kusut oii..

Assalamualaikum..

Lama dah xmenulis..tetiba malam ni rasa mcm nak menulis plak..bulan 1 lepas sya dah g register ssm utk bisnes bakery kecil2lan sya ni..tp dr situ bermula la lhdn dh leh detect sya..sepupu sya ckp sbb ssm dgn lhdn mmg ada link..ok xpelah..what so ever..cuma nyer sya dh kena start simpan elok2 segala resit2 pembelian yg berkaitan dgn baking sya ni la..masalahnya sekarang, phm2 je la ink kt resit tu tahan brapa lama..ye dak?? Plg2 3bln cnfirm makin pudar..so sepupu sya tu ckp xpe..snap picture resit2 tu then transfer masuk dlm laptop as proof..adoii..pening kepala den..renyah tau x renyah..sya dh la dgn laptop xdak..hp 1 1 ni je la ada pn..haihh..haru btui..dh tu kena bt akaun ringkas flow duit untung rugi modal tu..ok fine..yg tu ok lg..tp still kena ada effort kt situ jgk lah kan..as u all know, baking ni mmg memenatkan..lps sukat2 bahan, kena adun..bakar..then deco..pastu basuh segala perkakas yg dah digunakan..kalu pakai buttercream lg la seksa nak menyental tu..dah tu anak kecik lg..sat2 nk nyusu..kita plak nk kena masak lg..ni dh tmbh 1 keja lg nk kena bt akaun bagai..simpan resit segala tok nenek..huaaaa.... T_T nangisss...nyesal pn ada g register ssm tu..tp ni kes nak kembangkan sket la bisnes ni..kembang2 kn pn xde la smpi rsa nak amik pekerja bagai..mmg kudrat 4kerat ni ja la yg nak bertungkus lumus pn..hmm...

Td siang dh kumpul2kan resit bulan 1 & 2..so nnti nak kena snap photo plak..bg kt husbnd or adk kot suh transfer masuk laptop dorg n buat 1 folder jap supaya senang nak cari nnti..akaun xbuat lg..pening2..ceq pening oii..

Buntu la..xtau nak luah mcmana..rsa mcm stress sgt..plg2 sya akn bca doa Nabi Yunus utk melegakan sket hati ni..k lah..cukup lah sya bebel pasal kes lhdn & seangkatan dgn nya..sya harap sya dpt hndle dgn baik nnti..aminn..doa2kan la ya..

Friday, June 5, 2015

Balik Penang

Salam Jumaat semua..apa kabar?

Sorry lah kawan2..saya dah lama tak update pasal diet saya..suppose untuk last update tu berat saya naik 0.5kg..haha..kesiann..sebab kami ada gi jalan2 Melaka..saya makan durian banyak..makan macam2..so naik lah sket berat tu..tapi its ok..memang lemaks liat lagi kot nak cair..dia macam spring zone gitu..senang naik senang turun..bila dah tiba masa betul2 baru dia mencair..hehe..

So minggu ni plak saya di Penang..tak dapat lah saya timbang sebab tak bawak balik penimbang..bonet keta dah full..so takpe lah..kita redha je lah kan apa2 pun..yang pasti aim saya sebelum puasa ni nak turun bagu jadi lagi 8kg to go for my aim..tapi tak pasti berjaya ke tak sebab kalu dah balik kamping ni makan tak hingat..kihkihh..

Owh, masa saya lepak2 kat umah penang ni kan, saya tringat jeans Levis saya yang color hitam beli masa sebelum gi honeymoon dulu..dah padan laaaa...fuyoo..tak caya..memang tak caya..kiki..tapi alhamdulillah la dah padan kan..so kita bleh la bawak balik KL nanti pakai kat sana..best2..hehe..agak3 puasa ni berjaya turin 4kg tak?? Kalu dapat memang heaven laa..hehe..

Nanti bulan puasa ni saya nak kena buat kuih raya sorang2 sebab adik saya dah nak masuk belajar dah..sambung degree..plan asal dia akan datang lepak umah saya buat kuih raya sama2..tapi tak dapat la nampak gayanya..huhu..kita hanya mampu merancang..so apa leh buat..terpaksa lah saya bertungkus lumus sorang2 untuk menyiapkan segala jenis kuih raya tu nanti..and for sure tahun ni memang saya tak dapat nak amik tempahan kuih raya sebab tak menang tangan..dengan nak kena jaga zill lagi..doa dan harapan saya, zill behave dan kuih3 semua masak elok..amin amin... 😊

Oklah kawan2..sampai sini dulu celoteh saya..next week nak balik perlis jap jumpa tok pastu balik penang terus then balik KL ahad depan..