Monday, February 27, 2017

LHDN ooo LHDN..kusut oii..

Assalamualaikum..

Lama dah xmenulis..tetiba malam ni rasa mcm nak menulis plak..bulan 1 lepas sya dah g register ssm utk bisnes bakery kecil2lan sya ni..tp dr situ bermula la lhdn dh leh detect sya..sepupu sya ckp sbb ssm dgn lhdn mmg ada link..ok xpelah..what so ever..cuma nyer sya dh kena start simpan elok2 segala resit2 pembelian yg berkaitan dgn baking sya ni la..masalahnya sekarang, phm2 je la ink kt resit tu tahan brapa lama..ye dak?? Plg2 3bln cnfirm makin pudar..so sepupu sya tu ckp xpe..snap picture resit2 tu then transfer masuk dlm laptop as proof..adoii..pening kepala den..renyah tau x renyah..sya dh la dgn laptop xdak..hp 1 1 ni je la ada pn..haihh..haru btui..dh tu kena bt akaun ringkas flow duit untung rugi modal tu..ok fine..yg tu ok lg..tp still kena ada effort kt situ jgk lah kan..as u all know, baking ni mmg memenatkan..lps sukat2 bahan, kena adun..bakar..then deco..pastu basuh segala perkakas yg dah digunakan..kalu pakai buttercream lg la seksa nak menyental tu..dah tu anak kecik lg..sat2 nk nyusu..kita plak nk kena masak lg..ni dh tmbh 1 keja lg nk kena bt akaun bagai..simpan resit segala tok nenek..huaaaa.... T_T nangisss...nyesal pn ada g register ssm tu..tp ni kes nak kembangkan sket la bisnes ni..kembang2 kn pn xde la smpi rsa nak amik pekerja bagai..mmg kudrat 4kerat ni ja la yg nak bertungkus lumus pn..hmm...

Td siang dh kumpul2kan resit bulan 1 & 2..so nnti nak kena snap photo plak..bg kt husbnd or adk kot suh transfer masuk laptop dorg n buat 1 folder jap supaya senang nak cari nnti..akaun xbuat lg..pening2..ceq pening oii..

Buntu la..xtau nak luah mcmana..rsa mcm stress sgt..plg2 sya akn bca doa Nabi Yunus utk melegakan sket hati ni..k lah..cukup lah sya bebel pasal kes lhdn & seangkatan dgn nya..sya harap sya dpt hndle dgn baik nnti..aminn..doa2kan la ya..

Friday, June 5, 2015

Balik Penang

Salam Jumaat semua..apa kabar?

Sorry lah kawan2..saya dah lama tak update pasal diet saya..suppose untuk last update tu berat saya naik 0.5kg..haha..kesiann..sebab kami ada gi jalan2 Melaka..saya makan durian banyak..makan macam2..so naik lah sket berat tu..tapi its ok..memang lemaks liat lagi kot nak cair..dia macam spring zone gitu..senang naik senang turun..bila dah tiba masa betul2 baru dia mencair..hehe..

So minggu ni plak saya di Penang..tak dapat lah saya timbang sebab tak bawak balik penimbang..bonet keta dah full..so takpe lah..kita redha je lah kan apa2 pun..yang pasti aim saya sebelum puasa ni nak turun bagu jadi lagi 8kg to go for my aim..tapi tak pasti berjaya ke tak sebab kalu dah balik kamping ni makan tak hingat..kihkihh..

Owh, masa saya lepak2 kat umah penang ni kan, saya tringat jeans Levis saya yang color hitam beli masa sebelum gi honeymoon dulu..dah padan laaaa...fuyoo..tak caya..memang tak caya..kiki..tapi alhamdulillah la dah padan kan..so kita bleh la bawak balik KL nanti pakai kat sana..best2..hehe..agak3 puasa ni berjaya turin 4kg tak?? Kalu dapat memang heaven laa..hehe..

Nanti bulan puasa ni saya nak kena buat kuih raya sorang2 sebab adik saya dah nak masuk belajar dah..sambung degree..plan asal dia akan datang lepak umah saya buat kuih raya sama2..tapi tak dapat la nampak gayanya..huhu..kita hanya mampu merancang..so apa leh buat..terpaksa lah saya bertungkus lumus sorang2 untuk menyiapkan segala jenis kuih raya tu nanti..and for sure tahun ni memang saya tak dapat nak amik tempahan kuih raya sebab tak menang tangan..dengan nak kena jaga zill lagi..doa dan harapan saya, zill behave dan kuih3 semua masak elok..amin amin... 😊

Oklah kawan2..sampai sini dulu celoteh saya..next week nak balik perlis jap jumpa tok pastu balik penang terus then balik KL ahad depan..

Thursday, May 28, 2015

Aku Seorang Surirumah

Huhu..tajuk entry..bukan main..saje nak luah perasaan yang terbuku..huhu..

Seronok jer jadi surirumah ni..walaupun 24hours bekerja tapi rasa puas dapat jaga anak sendiri..kalu saya seorang surirumah tapi masih belum ada anak maybe lebih relax la kot..hehe..

Terkadang tengok suami ku pergi keje jumpa kawan2 ofis, client, kadang2 dia jumpa kawan kereta dia, rasa jeles tu datang..sebab nyer saya hanya berkawan dengan anak saya Zill..takde berjumpa sape2..boring kan..huhu..dulu masa duduk penang selalu la kawan2 lama ajak jumpa..meh la turun kl..meh la turun kl..ni dah duduk kat kl takde sape la plak yang ajak jumpa nyer..huhu..gitu je laa...tapi takpe la..memasing dah ada hal masing2..kena hormat each other lah kan..

Ari2 rutin ku sama jer..bangun solat subuh, turun buat bfast dan bekalan lunch untuk suami ku..pastu lepas suami gi keja, masak air mandian Zill..bagi mandi Zill, lepas tu saya lak mandi2, kadang2 nyusu Zill sampai dia tertido baru saya bleh gi mandi..kalu Zill bleh main2 sorang2 baru la saya leh cepat2 gi mandi..settle semua tu, turun bawah balik, rest2 jap sebelum start masak bubur kat Zill, dan ready2 bahan nak masak untuk lunch dan dinner..kalau ada baju nak kena basuh, basuh baju dan sidai..huhu..saya jadi penat sebab kadang2 Zill akan nangis kalu tinggal dia sorang2..so kena duduk sebelah dia..main ngan dia..kadang2 letak Zill dalam walker baru la saya leh buat keje tapi terkejar2 gak kat Zill bila dia pergi main area bawah tangga or nak pergi ke bawah sinki dapur yang ada tong sampah..haihh..anak mama ni..jenuh dok berlawan tarik walker ngan dia..tarikkkk p tempat selamat, dia jalan balik g tempat larangan..haha..gitu je laa..

Lepas tu dah petang sket kena angkat baju jemuran dan masak air mandian Zill untuk petang plak..gitu la ari3..sampai rasa bosan..nak kena ada jugak kawan bersembang..nak sembang ngan Zill, tapi Zill kecik lagi..huhu..jumpa suami pun dah lewat petang nak ke malam dah..lepas makan malam lebih kurang lepas isyak, dah kena tido kan Zill dan saya pun kadang2 penat dan ketiduran jugak..gitu je lah life saya sekarang..kadang2 gian nak baking..tu yang kalu dapat tempahan tu excited sangat..tapi memang jadi kalut skwt la sebab dengan Zill lagi kan.. :'D takpe2..sket ari lagi oklah tu..bila Zill dah besar sket dan pandai main sorang2..leh la mama buat keje mama jap..kan sayang kan? Hehe..

Wednesday, May 6, 2015

Diet - Check 9

Assalam..selamat malam..hehe..

Dah malam baru sempat nak update..kiki..siang tadi tak berkesempatan sebab bizi..Zill lak taknak tido sangat..sempat lipat baju je..masak pun saya buat kari ayam lebih sket untuk esok suami leh jugak bawak bekal..malam tadi kami g makan domino's..saya la teringin sangat..lama tak makan..hee..

Ok berbalik pada diet saya..ari tu sepanjang suami outstation, saya dok la timbang berat ari2..memang hari2 berat saya turun..at least 0.2kg sehari..laju bebenar..risau pun ada..tapi tak kot..maybe sebab saya penat kot jaga Zill sorang2..kadang2 makan je apa yang sempat..hehe..ari ni timbang, berat saya dah turun lagi 0.8kg..menjadikan tepat 10kg lagi untuk saya capai target berat masa honeymoon....alamak kawan2..mata saya dah tak bleh bukak..nanti sembang lagi..daa..wassalam..

Wednesday, April 22, 2015

Diet - Check 8

Assalam semua.. :)

Salam pagi rabu yang barakah..saya macam biasa..menjalankan aktiviti surirumah sepenuh masa..memasak, menyidai, membasuh, melipat, mengemas dan menjaga anak sudah menjadi rutin harian ku..hehe..

As usual, setiap 2minggu sekali saya akan update tentang berat badan saya..pagi ni saya timbang, berat turun 1.4kg dalam tempoh 2minggu ni...waaaahhhh...dasyatnye..hehe..tak sangka..sebab saya makin je makanan manis, masin dan berminyak..cuma maybe saya penat sket kot sebab last week direct kena buat tempahan kek..happy sebab dapat la jugak rezeki untuk menampung hutang ptptn dan nak bayar roadtax kereta kancil ku bulan 9 nanti..kena tolong suami jugak..sebab sekarang kan dah pindah umah..budget kena pikir betul2..saya kena la buat backup plan..walaupun husband tak suruh, tapi inisiatif sendiri nak membantu..huhu..dah terlalu banyak dia berkorban..taknak lah menyusahkan dia selalu kan..semua nak bergantung kat dia, jenuh la jugak suami ku nanti..uhuk3..

So kawan2, conclusionnya, ada lagi 10.8kg je lagi nak mencapai target berat masa kawen dulu..hihii..insyaAllah..mudah2han leh capai dalam tahun ni jugak..boleh2..yakin boleh..oklah kawan2..takleh lama3..zill si comel saya dah bangun ni..kang dia dah start merengek habis laa..kiki..daaa..

Tuesday, April 14, 2015

Aktiviti Surirumah sepenuh masa..yeayy!!

Assalam semua..pekabar?? Hehe..

Ari ni dah hari selasa..dan jugak minggu ke2 kami berpindah..alhamdulillah, so far so good..kami anak beranak rasa selesa tinggal kat sini..syukur.. =D

Entry ni saja nak cite sket tentang aktiviti saya seharian...pepagi lepas subuh saya akan turun siapkan sarapan untuk en Suami..seronok dapat buatkan sarapan dan duduk bersarapan ngan dia..macam last week banyak kelengkapan dapur yang tak cukup lagi..jadi kami bfast roti letak kaya jer..then saya bancuh milo..siap!! Hahhaa...then dalam hari rabu lepas dah beli2 stok makanan dan bahan mentah di hari selasa nyer, saya dah start memasak untuk makan malam kami..bfast pun saya dah tukar3 sket..buat roti telur rebus+mayonise..roti celup telur, roti ngan telur mata..hmm..weken baru3 ni en Suami yang tolong buatkan bfast..roti dengan telur kacau..hehe..tq2..

Masuk je minggu ni, saya tukar lak menu bfast..semalam saya buat cucur ikan bilis..dan masak kurma ayam for dinner..then ari ni plak saya buat pancake..nasik goreng kampung for my hubby's lunch..kiranya lunch box hubby la..lepas tu saya buat tomyam kung for our dinner..siap!! Dengan si kecik comel meragam nak susu ni, so saya kena pandai2 bahagikan masa..ni pun saya tak sempat mandi lagi..lepas mandi ni nak turun kemas2 sket2 barang2 yang nak disusun di bilik stor bawah tu..kiranya kalu dah settle kemas bilik stor tu baru la keja saya ni kurang sket..ni sakit hati sakit mata tengok umah tak habis2 lagi susun barang..haishh..sabo jer laa..ingat nak beli meja panjang untuk letak oven2 saya tu...hmm, kena invest lagi la nampak gaya nyer..uhuk2..gitu la kalu dah baru pindah umah ni..hmm..

Meh saya show off sket gambar2 menu saya ari ni..pastu dah..kita sambung di entry seterusnya plak k..see ya!! :-*




Thursday, April 9, 2015

Diet - Check 7

Assalam semua..sori late update.. :)

Dah tengah malam macam ni masih tringat nak update..yelah, memikirkan esok first time nak start memasak dah..so rasanya esok memang tak sempat lah nak update blog ni..tadi lagi nak menulis, tapi tak berkesempatan sebab Zill la, orang perabot datang la..menyapu la..bla..bla..bla..hehe..

Ok2, 2minggu dah berlalu..so, meh saya update kan result berat badan saya..dalam tempoh ni saya berjaya turun sebanyak 0.7kg..kkikii..okla..saya puas hati jugak la..tapi saya rasa sebab gara2 saya cirit birit semalam..ntah taktau kenapa..masuk angin kot sebab saya selalu makan tak menentu..biasa la, ada anak kecik ni..huhu..so conclusion nya, ada lagi 12.2kg lagi to go..insyaAllah.. ;)

K lah kawan2, mata saya dah sangat2 ngantuk nih..gd nite..nanti saya cite lak pasal pimdah umah sewa baru k.. :D